佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: cth2206

★精美照片带你游亚庇KotaKinabalu★★!!!沙巴美食诱惑!!!

Magellan酒店@Sutera Harbour

估唔到個海底咁鬼多魚的,還可以喂魚架

我們點了個海鮮薄餅食,才$rm46蚊咋,唔太貴

材料好新鮮啊,魷魚還有海水味架

沙巴的日落特別迷人

bbq

炭燒虎蝦:肉彈有彈性,很鮮啊

當我們還在食野時,突然前面有隻Angry Birds(憤怒鳥)捧住個蛋糕行過黎

Pacific Sutera

精华片段转载自
2012年8日7夜沙巴非一般休閒歎美食之旅

海旺城

這店係食龍躉及蘇眉的

紅燒龍躉龍躉肉好實,皮亦很彈性,不過味道就係太濃

魚什米:這個份量很足,蘇眉魚片都有幾舊

冬粉蝦煲:冬粉都幾唔錯,蝦亦大隻

富源茶餐室

加央麵包:麵包很軟熟,中間夾住厚厚的牛油,愛死你喇

蝦餅,都幾香

City Mall

wisma merdeka二樓正宗檳城蝦麵

蝦麵:我忍唔住即刻試試個湯底先,果然係好香蝦味,落足材料去熬制,一碗正宗的檳城蝦麵,這店絕對能做到

咖哩麵:咖哩有椰香味

榴槤咖啡,味道幾得意架

海王城

白灼東風螺:好大隻的螺,來沙巴一定要點黎試,還配上腐乳醬

睇下d肉幾厚,鮮甜到爆曬燈

特大虎蝦刺身:我很喜歡刺身這食法,因濃味煮的話會蓋過蝦的鮮味,但如果你沒試過奶油蝦的話,當然要試試既

黃金老虎蝦:這個係用咸蛋煮的

清蒸龍虎班:沙巴大學成功配出黎的品種,現在很盛行食這種魚

鯊魚湯:好多時d人會話鯊魚肉質好粗糙的,但這店選用鯊魚仔,所以肉質滑而實,這個湯用咁多鯊魚肉去煮,點會唔好味啊heehee

蔥爆駝烏肉:駝烏肉好腍,唔錯

海鮮炒冬粉:又東星魚片、又大蝦,炒個粉都咁足料,正啊

椒鹽虎蝦殼:
炸到好似薯片咁

榴槤卷

外層炸得好鬆脆啊,但裡面的榴槤蓉還是凍架,我覺得這感覺好正,重點係榴槤蓉係又濃又滑,我食到唔停得口啊

Follow Us
玉寶牛雜
呢碗就係牛雜,唔同香港一般用內臟的,因這碗係潮州式的,不過我要先嚐啖湯先,這個湯來得很真誠,唔會落滷水汁的,湯頭的牛味黎得簡單直接,濃而不誇,加上材料十足,我諗一碗已可兩份食啊

牛丸細細粒,唔係話好彈好彈,但咬落順喉

順泉茶室
連周中都識得黎,你就知係好野啦

皮蛋水餃,好鬼大隻啊

主角出場喇,真係色香味俱全
d蝦都很新鮮架,湯頭有椰香又濃郁,這個就正宗古晉喇沙,所以很多地方做的都唔正宗

TOSCANI`S意大利餐廳我們第三次黎幫襯

炭燒虎蝦:虎蝦有大有細

最大隻有成手臂咁長架,都幾誇張

廚師燒到剛剛熟,因肉質太熟就會老,咬落啖啖肉,當然味道冰鮮就無得同新鮮作比較,價錢都唔一樣啦,但起碼還有蝦味及唔會食到有雪味囉

芝士焗蠔:這個Size我最喜歡,大小剛剛好,味道ok

西班雅海鮮飯:這個飯賣rm50蚊,如果香港食得到咁既價錢就好了,這個飯我好喜歡食架,因用正宗意大利煮法,用生米同海鮮去煮,特別係飯吸收了海鮮的味道,所以味道係很好

墨汁意粉:用新鮮墨汁去煮,所以很濃的墨魚味,又係我最愛之一

之後老闆親自整了個Tiramisu 蛋糕

和生園,繼續食榴槤

我手頭上這粒係D24,
果肉係乾身,但咬落你就知道咩叫做霸道,榴槤味超濃      

貓山王榴槤
馬來西亞榴槤真係超好味啊

打粒(馬拉話):裡面一粒粒好甜的  

隆美東星魚旦麵

剩魚旦:魚旦還是咁有彈性,魚味亦濃,簡直係我既至愛啊

東星魚片麵:魚片非常新鮮,咬落很有魚既鮮味架
這個湯百份百用魚骨去熬制,飲一淡就知老闆既用心及誠意

斗底倉:這個唔係經常有的,好彩當日有貨
香港要食海倉一點都唔平架,但沙巴就唔同,這刻我覺得自已很幸福啊,睇下肉質又雪白又實淨,咬落係有彈性架,魚味比東星更濃,正啊

新佳雅海鮮餐廳

龍躉

龍虎班

七星班

沙白

白灼東風螺:唔洗多講,每餐都必點的

清蒸龍虎班:睇下蒸得幾靚,突晒眼架
腩位咁漲卜卜,一定非常厚肉,
加上蒸既時間非常好,所以肉質又滑又白

薑蔥炒蟹

睇下幾咁好肉地

火鍋

當年郭鶴年都係搵呢位老闆幫手,才有得品嘗巨龍躉咋

呢一鍋係龍躉、蘇眉鍋,價錢唔平架,龍躉要差唔多$rm300一斤,其本夠兩個人食
這個湯係用大龍骨去熬制,再加些小當歸,所以極好飲架,非常之膠質,所以越食越黏,同埋個湯可不斷加的,真超值

蘇眉,肉都幾大下

龍躉肉
,睇下層皮幾厚身,正啊

大大塊又無骨,正啊

我們邊食邊贊,真無得頂啊

開邊虎蝦:每隻都有糕架,睇到色澤咁靚,就知幾咁新鮮啦

輕輕灼20秒就可以,耐了肉質就會變老,現在剛剛熟就夠了,肉質又彈又鮮甜啊

看看這塊魚鱗,係咪好大塊呢?

澔運茶餐室

烏鯉,蘇眉的近親

看看條魚係咪大得誇張呢?今次發達喇

干撈麵及河

紅燒海底雞:其實我唔知係咩樣的,但就聽過這名稱,我一望到魚皮已經知係好野
野生即係野生,味道及肉質都唔同些的,咬落有彈性,啖啖肉無乜骨的,好味啊

上湯鳥鯉頭:看看d骨膠原幾咁厚身,花膠的質素,但價錢就平民得多了

和生園歎榴槤

我們不停係咁食,老闆就不停開,佢就發啦

貓山皇

真係好好味,又肥又濃

最後我們屈老闆送一個小巴皇俾我們,雖然整個榴槤好細個,但一開就嚇死人,原來好原肉架,味道亦香濃帶點苦,好正啊

睇下粒核還好細個架,這個係很抵食的

我們都食到勁飽了,不過馬來西亞既榴槤真係勁正架

珍珠海鮮

大中小虎蝦

石頭魚

好q既椰子蟹

超區大海蟹

特大老虎蝦

白灼螄蚶

清蒸筍殼魚:這條魚蒸得很唔錯

加上夠大條,所以腩位都特別厚,好雪白的魚肉呢   

特大虎蝦刺身:其實虎蝦刺身係我最喜歡的食法,什麼奶油、蛋黃都係過去式的,以前沙巴朋友都不會這樣食法,還問我虎蝦刺身好味咩?點知果次試完後,他們就愛上了,我好記得第一次食虎蝦刺身時,亦係在珍珠這裡,所以今次再黎幫襯,覺得師父的刀功好了很多

蝦肉晶瑩通透,色澤又靚又吸引,肉質有彈性,想食到真正的鮮味,首推係刺身heehee

蝦頭就拿去酥炸的裡面的蝦膏都唔少架

清蒸大東星班:呢條東西班係我們帶去的,在古達帶回來的,這條魚有2.7kg重

有無咁誇張啊?要出動到刀叉!但真係有咁誇,野生魚皮就係咁有彈性的,好似鋸扒一樣

睇下幾咁厚身,好好好味呢

椰子布丁:黎得珍珠食晚餐,如果你無試過這布丁的話,會係一個損失,因為做到好似豆腐花咁滑,個味道好清,百份百用椰子做的

單據

這間富源係新開的分店,估唔到咁夜都重咁多人

拉茶超級好飲,我最少要飲兩杯呢

班蘭味麵包:味道較清的

加央麵包:我唔再多講,因太好味了,你們試過就知

Hyatt Regency

Magellan Sutera

酒店早餐

Grand Borneo Hotel

SABAH 真的很漂亮。。。。
看了搂主的帖后,决定要去SABAH

留下脚印。。。。。。。。