佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: jessically

(來香港旅行必學****) 馬式VS 港式

原帖由 jessically 于 9-4-2008 12:47 PM 发表
很多馬來西亞人來港旅遊都鬧出不少語言上的誤會和笑話!!
以下例子====

明年= 應說  "出年" -->香港人都會講
舊年=應說成 "上年"-->香港人都會講

收禮物要說"多謝"
別人幫你忙說"唔該"

Mata=警察
計賬=埋單
semua人=全部人
細佬哥=小朋友-->香港人都會講
你好ban Lai (pandai)=你好醒/你好lek
free and easy=自由行
電話reload=電話增值
得閑來liew=得閑來玩
去邊度liew=去邊度玩 (香港沒有liew這句話)
醉=貓-->香港人都會講

打包=拿走/行街-->香港人都會講
買水飲=買飲品-->香港人都會講

魚圓=魚蛋
公蕉=香蕉

teh oh ais limau=凍leng茶
chinese tea=茶
冷ovaltine(香港沒賣milo)=凍華田-->香港都有milo, 不過通常茶餐廳冇, supermarket先有

幾多lui=幾多錢
10千=一萬
一唐車 = 一架車
黃梨=波羅

得毛= 得唔得
可以毛=可唔可以
你知毛=你知唔知

落水=落雨
好於(malu)=好羅
激心=谷氣

好靚=勁正 (港人愛說"勁"-->香港人都會講
好味=勁好味-->香港人都會講

星加坡女孩=波妹
日本女孩/男孩=卡妹/卡仔
馬來西亞人=馬拉人

狼狽= le甘hed-->香港人都會講

我係香港人

原帖由 不列颠尼亚 于 29-12-2008 03:34 PM 发表

我係香港人
kum4 yat6 = 琴日 = 昨天
chum4 yat6 = 尋日 = 昨天
gum1 yat6 = 今日 = 今天

果然是有两种讲法,谢啦,呵呵~

原帖由 不列颠尼亚 于 29-12-2008 03:34 PM 发表 我係香港人kum4 yat6 = 琴日 = 昨天chum4 yat6 = 尋日 = 昨天gum1 yat6 = 今日 = 今天

以后就有请呢位香港朋友多多指点指点

原帖由 不列颠尼亚 于 29-12-2008 03:34 PM 发表

我係香港人

我也又听过,当时还以为是口音的偏差,看来真的有两种读法,多谢赐教。

在這里學到好多東西
支持下!

語言沒有標準性  只有地方性

我m相信,你明白呢個道理

m係做咩好多人睇港劇學識香港話就認爲自己好大條(凸你)

愛睇得起自己,愛對得起良心

千祈毋驚自己的文化沒有定義

Follow Us
原帖由 家國夢 于 21-1-2009 05:58 PM 发表
語言沒有標準性  只有地方性

我m相信,你明白呢個道理

m係做咩好多人睇港劇學識香港話就認爲自己好大條(凸你)

愛睇得起自己,愛對得起良心

千祈毋驚自己的文化沒有定義

哩處係"來港旅行"廣東話。
唔想有溝通障礙,令人哋聽唔明,首先要克服到港後"馬式"廣東話對道地廣東話的不足。
唔通要成日講"鴨力鴨力"先至顯得清高咩!?
又或者講啲自己永遠認為係"啱",而人哋聽得一頭霧水先至算係有型有性格!?

相信哩度冇人會自形慚穢,相反只有你先至會喺度枉作小人.........
仲有唔該你咪以為識打幾隻字加埋啲m嚟m去的嘢就識少少扮晒代表,聲大大冇貨賣。

釘橋~

我都自由讲.....

原帖由 粥粉麵飯 于 31-7-2008 03:36 AM 发表
人哋請你食煙, 但係你本身並非煙民.....
你話: 我唔燒煙.
應該係: 我唔吃煙.
或者:少食

你去茶餐廳, 發現伙記忘記俾支嘢你, 令你飲唔到杯嘢......
你話: 水草, 唔該. (嗰伙記可能會俾條紥粽用o既咸水草過你)
應該: 飲管 ...

我係香港人

我都算半個香港人,阿Britiania大佬,你係咪用倉頡打字架???

我是大马KL人,去提款我会说"gaam"钱。我的女友是澳门人,她会说"aam"钱。

呢度各度的"各",我会读成"果",她会说"哥"。

楼主要改一些

收禮物要說"多謝"  (香港人习惯讲“多噻”,直接)
semua人=全部人  (ham ba lang,他们也是会的)
細佬哥=小朋友  (细路哥也是另一种)
醉=貓           (lum ,(淋的广东念法)也是如此)
幾多lui=幾多錢  (dim 计啊?也是可以)
馬來西亞人=馬拉人 (也是简称了事,他们叫“马来”)

还有一个,很少人用的“ngau 底”,我们这里说“缩春”!

原帖由 myan 于 28-7-2008 15:15 发表

纠正一下:
马来西亚人= 大马人

香港人一直以来的错误,
“马拉人”是马来西亚的巫族人。

你错了,除了马来西亚,其他国家的人都会把大马人当成马来人的,包括泰国等等

西馬式廣東話,或係KL式廣東話,不可代表全馬ge廣東話。馬來西亞有些地方都係講:一萬,幾十萬;波籮;落雨;魚蛋;一毫幾蚊;香蕉,仲有好多好多,係大部份西馬人唔知姐。因為西馬人個思維馬來西亞全國定義好次只係西馬kam大把。

我覺得馬來西亞的廣東話比較接近以前傳統的廣東話.其實也不必用香港的標準來衡量南洋的廣東話準確性.除非有人喜歡作賤認為南洋的華人不如香港人.可以使用香港的廣東話.這樣的後果是讓大馬華人的標準粵語越來越失傳.
港式粵語特點是喜歡夾帶英文,語調詐嗲撒嬌的,聽起來是很溫柔.個人喜愛吧

地方式的广东~~~

原帖由 lkeanmun 于 25-3-2009 03:01 PM 发表
我是大马KL人,去提款我会说"gaam"钱。我的女友是澳门人,她会说"aam"钱。

呢度各度的"各",我会读成"果",她会说"哥"。

"哥"度 o甘似我婆讲o既广西腔geh。。。。

南腔北调,各自精彩.
点解唔噉样睇:香港粤语随着社会变化,自有其特色.
大马粤语因民族多元化而混杂或语音有异.亦具地方色彩.
我哋又唔係语言专家,无须太在意.听得明咪得啰.
人哋笑我哋,係佢少见多怪啫.

星加坡女孩=波妹

是不是新加坡女孩波大?

各位,
希望這帖不會造成不必要的爭議
本人純粹想分享 (來香港旅行必學****) 馬式VS 港式

方便來港的大馬同胞可以很順暢+有效地和香港朋友交流

完全沒有企圖貶低大馬廣東話(我愛馬來西亞)

睇到"打包",o念番起朋友同我讲过他去打包外卖,
同老细讲打包o既时候,老细听到眼突突。
香港人讲打包多数系指打包"咸鱼"。