佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

請問香港人跟馬來西亞人結婚可以怎樣...

我是香港男仔, 永久居民身份証, 特區護照, 女朋友是馬來西亞華人, IC, Malaysia passport
我刨了文, 係咪我係香港拿單身証明, 然後去大馬領事館verify, 就可以去馬來西亞註冊? 請問加加埋埋幾多錢?

工作證係咪好難做的? 她老闆娘開琴行, 可以幫我做working permit/visa的, 成功機會高唔高?
她亦有朋友開一間餐館, 又可否幫我做working permit/visa的?
做working permit/visa要花幾多錢的?

香港男仔....係咪注定好難係大馬搵食的呢......
係大馬租間普通apartment要幾多錢左右呢其實?

回复 1# nocturnecmf

我係香港女仔,剛剛嫁了馬來西亞華人,未黎香港前,都辦了單身證明,亦到了領事館蓋印,
當你在馬來西亞拿了結婚證書,那就可以申請結婚visa, 但要填很多form, 大部份都是馬拉文,
我還申請了多次出入境, 因為我地是香港人, 比起大陸人批核容易得多, 我的passport到2013年,
所以先批了兩年比我, 但費用都很昂貴, 大約2千幾港幣, 所以你留意下自己passport幾時到期,
到期日不要太近, 或者有機會批核5年.

我不用工作, 所以沒有申請任何working visa.

雖然呢度好多人識講廣東話, 但我只知道呢度工作最好要識馬拉文, 最非你的工作不用接觸馬拉人.

租屋不是太貴, 呢度屋分花園屋 (即似香港的村屋) 或大廈屋 約RM800-1000 (兌換率大約2.5),
間間都好大, 都有800-1000呎, 吾似香港豆閏甘細.

你幾時結婚呀? 祝你一路順利.

你老婆的照片有吗????????

我识得个香港人系开餐馆的我觉得做餐馆咪无晒识马来文.

欢迎来到马来西亚~~~

点解唔去大使馆 问清楚咧?

working permit 你老板娘帮手嘅话,应该唔难批呱
我同事几个北韩的都冇咩问题

总之 直接去问 有关单位 会快过你在这里问人
但系 要有心理准备  呢度嘅 政府人员 好中意 将人 当球踢来踢去 嘅
时间方面 要预多咯

祝你顺利 咯 =]

Follow Us
如果是做中餐的,不用马来文也可以的。
因为不是Halal,不会有马来人顾客的。

welcome to Malaysia...

你会在马来西亚的哪个州属工作结婚?

一个马来西亚!马来西亚能!!!

交个朋友先!话不定以后用得着!

恭喜恭喜。 欢迎黎马来西亚

回复  nocturnecmf

我係香港女仔,剛剛嫁了馬來西亞華人,未黎香港前,都辦了單身證明,亦到了領事館 ...
香港小魚 发表于 23-12-2010 03:13 PM

哇,看不懂粤语,看到好乱,可以翻译吗?你会说华语吗?呵呵

哇,看不懂粤语,看到好乱,可以翻译吗?你会说华语吗?呵呵
henghuat2 发表于 24-12-2010 06:50 PM

帮你翻译了

我是香港女生,剛剛嫁了馬來西亞華人,还未离开香港前,都辦了單身證明,也到了領事館蓋印,當你在馬來西亞拿了結婚證書,那就可以申請結婚visa, 但要填很多form, 大部份都是馬来文, 我還申請了多次出入境, 因為我们是香港人, 比起大陆人批核容易很多, 我的passport到2013年, 所以才批了兩年给我, 但費用都很昂貴, 大約2千多港幣, 所以你留意下自己passport幾時到期, 到期日不要太近, 或者有機會批核5年.

我不用工作, 所以沒有申請任何working visa.

雖然这里好多人会講廣東話, 但我只知道这里工作最好要认识馬来文, 除非你的工作不用接觸馬来人.

租屋不是太貴, 这里的屋子分花園屋 (类似香港的村屋) 或大廈屋(公寓) 約RM800-1000 (兌換率大約2.5), 每一間都好大, 都有800-1000呎,不像香港豆閏这么小.

你幾時結婚呀? 祝你一路順利.

马来西亚一共分开13个州,你落脚系边个州呢!

帮你翻译了

我是香港女生,剛剛嫁了馬來西亞華人,还未离开香港前,都辦了單身證明,也到了 ...
荆棘的渴望 发表于 24-12-2010 07:21 PM

你帮我翻译成广东话,就说"我们这里不一要会马来话才可以活的“
可以吗?

你帮我翻译成广东话,就说"我们这里不一要会马来话才可以活的“
可以吗?
henghuat2 发表于 24-12-2010 07:41 PM

不用翻译, 我是清楚明白的, 谢谢你.

帮你翻译了

我是香港女生,剛剛嫁了馬來西亞華人,还未离开香港前,都辦了單身證明,也到了 ...
荆棘的渴望 发表于 24-12-2010 07:21 PM

Woo, 謝謝你, 沒想到我的中文字令大家看不懂.

不用翻译, 我是清楚明白的, 谢谢你.
香港小魚 发表于 24-12-2010 07:55 PM

wa pun jin jio eng beh lai boon liao jit pai, toh soh eng theng lai wey ka ang moh nia ka hok kian nia, beh lai boon si beh jio eng lah..jin jia jin jia jio, boh eng ma si sai wa eh, ji pai pun boh kong jin eh hiao kong beh lai wey liao, gan dan gan dan eh ,eh hiao kong nia .荆棘的渴望麻烦帮我翻译一下

回复 19# henghuat2

哇,你這是什麽語言