佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: nocturnecmf

請問香港人跟馬來西亞人結婚可以怎樣...

Kepong , KL la~

唉, 不過近來鬧翻了
似乎救唔返...

Kepong , KL la~

唉, 不過近來鬧翻了
似乎救唔返...
nocturnecmf 发表于 24-12-2010 10:06 PM

原来是kepong啊?差不多整个kepong人都是讲广东话的.......   如果是槟城又或者是klang的话....你就仆街咯...........

办签证的兄弟姐妹们,我帮你们介绍介绍.因为我之前也是找他们帮我办的,成功拿到5年签证.好开心叻.

这位兄台,敢问兄台为了来大马找吃呢?

楼主,响大马都可以讲华语或者英文。。。
响度耐咗,你自然会识马来话,没有怕

Follow Us
回复 16# henghuat2

帮你翻译给LZ的~
但是加了蛮多料~

其實系馬來西亞又真系唔洗一定要識馬來話既~
很多時候華人幫華人打工都唔多洗對到馬來人,
除非你系大公司打工就一定要曉講兩句,
系馬來西亞唔系唔識馬來話就一定生活唔到,
但系學返兩句就難免架啦~

回复 18# 香港小魚

唔緊要, 仲系好多似我呢種人睇得明既~

回复  香港小魚

唔緊要, 仲系好多似我呢種人睇得明既~
荆棘的渴望 发表于 25-12-2010 01:08 PM

全靠你能明白我呢個香港人, 第次都可以say廣東話, yeah, haha thx.

回复  henghuat2

帮你翻译给LZ的~
但是加了蛮多料~

其實系馬來西亞又真系唔洗一定要識馬來 ...
荆棘的渴望 发表于 25-12-2010 01:06 PM

都没叫你帮我summarize ,

唔捨得女朋友為我犠牲過香港囉, 所以我過去大馬囉...
不過吵翻了..................

其實都冇咁快過大馬定居, 先會在香港賺一筆先

楼主好,我是马拉西亚移民厅官员,关于你的问题,如果你在这里注册结婚了,你就可以申请long term visa,是跟老婆的,要老婆担保你,如果你有这个LONG TERM VISA 了,就不需要申请working visa,因为你老婆担保了你,你可以利用long term visa 去做工,自是当你申请时,请记得告知你要一并申请工作许可cop,官员会在你护照上盖上可工作的cop,就可以了。

回复 3# tssing

有冇照片有什麼關係??

回复 11# zaccheus4127

你想交個朋友做什麼??

回复 23# nicholas_yap

咁又唔使仆街既, 我都中七畢業, 英文都ok, 認識大馬既普遍英語水準都9年了, 自問都溝通到既應該無問題

如果成功開舖教琴, 我廣東話, 英文, 華語都ok(learn from my gf for 9 yrs la )   

上年我同gf同埋佢2個學生係Ipoh表演俾蘇丹聽, 驚到腳震, 驚佢拖我出去斬

回复 26# mling

馬拉話都識幾句, 哈

"屎啦麥達單"

冇啦, 我唔識馬拉話的啦, 大馬華人是語言天才嘛, 可以好多種語言夾雜在一起, 一句話可以有4,5種語言加在一起

所以, 佢同朋友講秘密時可以講福建話, 台灣話, 馬拉話, 等等, 我係完全聽唔明的

回复 32# ^薰^

啊, 原來如此, 感激感激, 多謝多謝!

如果2-3年後真的結婚, 我會再係度公佈, 多謝大家的幫助

p.s. 擔保是什麼意思, 為什麼要擔保? 點樣用"老婆"擔保?

再麻煩問多個問題, 我是否不能入藉大馬?

不過, 其實我都唔想入, 只要係大馬能長期居留跟工作就可以了, 萬一"搵唔到食"都可以返香港, 有個後盾~

回复 37# nocturnecmf

担保大概的意思是你的visa是跟你老婆的,你有什么事,他也有一半责任。。。
就好象你去银行一笔很大的钱,一定会要有担保人,如果它人你走路人,担保人就要负责帮你还......

回复 38# ^薰^

對不起, 我真是不明我會有什麼事要她負責??

毫無頭緒, 您可否舉例說明一下?

回复  nicholas_yap

咁又唔使仆街既, 我都中七畢業, 英文都ok, 認識大馬既普遍英語水準都9年了,  ...
nocturnecmf 发表于 25-12-2010 10:53 PM

那个地方真会仆街,因为那里的人一开口就福建话......由于我是一个完全不会福建的人.......有次去那里吃东西...老板一开口就讲福建话啦.............几乎每个人都是讲福建先,如果不会听先讲华语....不是很多人讲广东话.....