佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

亲们,请多说普通话

促进民族团结,请少说方言,多讲普通话,这样咱们才不会四分五裂。

樓主邊處鄉下嚟嘅呀?呢處係馬來西亞(Malaysia)。我哋係馬來西亞人,唔係 Made in China。講普通話留返第時去【中華人民共和國】先啦。方言係我嘅母語,漢字係我的文字,先人留畀我哋嘅知識係唔可以斷送喺我哋嘅手上,我哋要不惜一切去保護,去推廣我哋嘅母語。
若干年後【中華人民共和國】將唔會再聽到我們先人嘅語言,馬來西亞將會係我們先人寶貴知識嘅棲息地之一。

樓主邊處鄉下嚟嘅呀?呢處係馬來西亞(Malaysia)。我哋係馬來西亞人,唔係 Made in China。講普通話留返第 ...
ahju 发表于 4-12-2011 10:49 PM

亲,请说普通话,我PJ人,要是在大陆或香港那里说方言也没什么,因为在你住那地方附近的人大多都和你同个方言,而且都是一个民族群体,就是因为我们在马来西亚,而且是不是主体民族才更需要说普通话来促进我们的团结,明白吗?

我都係八打靈再也人,自小到大都係講廣東話,媽媽係客家人,所以我亦會講客家話,小學讀華文小學校,我也會說【華語】。在馬來西亞住咗那麼多年,就從來沒有聽過一個【馬來西亞人華人】係講【普通話】嘅。都唔知道曾幾何時馬來西亞華人要用【普通話】嚟促進團結?推普機推到嚟馬來西亞果然犀利呀?又問-台灣人講【普通話】嗎?

我都係八打靈再也人,自小到大都係講廣東話,媽媽係客家人,所以我亦會講客家話,小學讀華文小學校,我也會 ...
ahju 发表于 4-12-2011 11:24 PM

一个叫法罢了,就好像这里把中文叫做华文,你会说华文不是中文吗?台湾年轻人大部分都说普通话啊,一般情况很多也说普通话,不刻意去说闽南话,怎么了?

台灣人講【普通話】嘅乜?
我又倒轉嚟講,【中華人民共和國】會講【台灣國語】嗎?

又, 我甚少用【中文】,而用漢語,漢字。粵語亦係漢語嘅一種。
又,馬來西亞華人不說普通話,只說【馬來西亞華語】。

最後,樓主你本身有冇聽過中國人講嘅【普通話】?

Follow Us
台灣人講【普通話】嘅乜?
我又倒轉嚟講,【中華人民共和國】會講【台灣國語】嗎?

又, 我甚少用【中文】,而用漢語,漢字。粵語亦係漢語嘅一種。
又,馬來西亞華人不說普通話,只說【馬來西亞華語】。

最後,樓主你本身有冇聽過中國人講嘅【普通話】?
ahju 发表于 5-12-2011 12:05 AM

1.台湾人当然有说普通话,但是台湾那里普遍称之为国语,大陆民间偶尔也把普通话叫做国语,有问题吗?2.汉语是指普通话,粤语应称为汉语方言,就好像你讲“华语”,粤语也属于华人方言,难道可以说粤语是华语的一种?
3.别钻牛角尖
4.中国那么大,南腔北调的,你指哪个地方呢?你想说口音不同吗?闽粤地区的普通话口音也和马来西亚的类似啊。马来西亚不同地区的华语也有些微差异,如果真要细分的话,难道马来西亚还要分吉隆坡华语,新山华语,槟城华语,东马华语的?

我屋企附近住有法輪功人仕,佢哋都係中國人,講正宗【普通話】。由於我時時都有聽佢聽講普通話,所以都學講返一兩句。喺工作上,每次我遇到中國顧客時,我都會嘗試同佢啲講普通話,又因為我甚少講華語,習慣咗講普通話,當啲馬來西亞華人同我講華語時,我就會自自然用【普通話】答佢哋。問題在於,點解全部同我講完【普通話】之後嘅人,都就會問我同樣嘅一箇問題,就係問我【我係咪中國人?】。我時時都惗,難通佢哋唔係講【普通話】嗎?
從這一點嚟睇,馬來西亞華語人係可以好容易分辨出【普通話】同【馬來西亞華語】。兩者係有好明顯嘅差別。

至於話何謂【普通話】咧?噉樓主實係要參考下何謂【京國之爭】,何謂【國音】,何謂【全國文字改革會議】喇,最後再睇下【馬來西亞】華語發展史。

我屋企附近住有法輪功人仕,佢哋都係中國人,講正宗【普通話】。由於我時時都有聽佢聽講普通話,所以都學講 ...
ahju 发表于 5-12-2011 01:26 AM

他们是因为你的说出了腔调不同的普通话才以为你是大陆人,你如果说本地口音的普通话他们就不会那么认为了。分别?就算广东人口音的普通话和东北人口音的普通话也有很大分别,难道其中一方就不是说普通话了?这只是口音的差别。美国人说的英语和英国人说的英语差别更大,我可没听过美国人说他们说的不是英语。

他们是因为你的说出了腔调不同的普通话才以为你是大陆人,你如果说本地口音的普通话他们就不会那么认为 ...
残兵之上將潘凤 发表于 5-12-2011 02:01 AM

之所以我叫你去睇 【京國之爭】同【全國文字改革會議】就係要你去明白何謂標準【普通話】。
文章係好長嘅,其中就有一句如此說 【以北京語音爲標準音】。

學你話齋,點解要講【普通話】,係為咗團結? 咁係咪要用【標準普通話】先。
又問,你會唔會喺馬來西亞講【標準普通話】哩?

又講個古仔你聽。話說有一年中國舉辦咗一個海外人仕講普通話比賽。馬來西亞就派咗一個友族同胞去參賽。呢個友族講嘅馬來西亞華語實在好到不得了。嗰時,我惗,呢下昂冇都會捰個入圍獎,為馬來西亞增光。點知,唔到一個round 就畀人fault 出局。最後嘅冠軍係碧眼金髮嘅洋人,原來普通話係要用北京語言方為標準。嗰洋人喺北京學普通話,當然夠標準喇。
司儀後來訪問我哋嘅友族同胞,問佢點解佢講嘅普通話【咁特別】,那友族同胞幾乎好不好意思話係受到南方方言嘅影響。

所以話, 所謂【普通話】,其實係離我哋太遠啦。

之所以我叫你去睇 【京國之爭】同【全國文字改革會議】就係要你去明白何謂標準【普通話】。
文章係好長嘅,其中就有一句如此說 【以北京語音爲標準音】。

學你話齋,點解要講【普通話】,係為咗團結? 咁係咪要用【標準普通話】先。
又問,你會唔會喺馬來西亞講【標準普通話】哩?

又講個古仔你聽。話說有一年中國舉辦咗一個海外人仕講普通話比賽。馬來西亞就派咗一個友族同胞去參賽。呢個友族講嘅馬來西亞華語實在好到不得了。嗰時,我惗,呢下昂冇都會捰個入圍獎,為馬來西亞增光。點知,唔到一個round 就畀人fault 出局。最後嘅冠軍係碧眼金髮嘅洋人,原來普通話係要用北京語言方為標準。嗰洋人喺北京學普通話,當然夠標準喇。
司儀後來訪問我哋嘅友族同胞,問佢點解佢講嘅普通話【咁特別】,那友族同胞幾乎好不好意思話係受到南方方言嘅影響。

所以話, 所謂【普通話】,其實係離我哋太遠啦。 ...
ahju 发表于 5-12-2011 02:45 AM

北京话语言为标准有什么问题?况且真正北京土话和普通话是不一样的。除了东南一带,普通话本来就和大陆大部分地方的地方官话相近,普通话成为中国话/中文/华语/国语可以说本来就是大势所趋。

那个马来人普通话说得不标准在比赛输了有什么稀奇?

远?英语马来语离你真正的“母语”不是更远?干嘛你要学要说呢?每个马来西亚华人都像你酱想的话,不同籍贯的华人连沟通都成问题了,那你说怎么办呢?

恕我直言,真要找个马来西亚华人方言来成为共同语言的话也轮不到粤语啊。(福建人,潮州人,海南人操的都是闽语系)

北京话语言为标准有什么问题?况且真正北京土话和普通话是不一样的。除了东南一带,普通话本来就和大陆大 ...
残兵之上將潘凤 发表于 5-12-2011 03:03 AM

你都係睇完【京國之爭】同【全國文字改革會議】先正嚟同我講何謂普通話。人哋搞標準梗係會惗法周長,入內就有明文提到【北京語音】同【北京話】嘅不同。
呢處就唔講乜嘢係【北京語音】喇。一係唔講,一講就要講標準嘅。

【大势所趋】或係【見風駛舵】?若干年前,馬來西亞華人都有人講過類似嘅言論。嗰時啲人話,【英語】係大势所趋,要從小就教導啲孩兒講英語,結果就製造咗一幫不晤漢語祗講英語嘅華人。你都係八打靈再也人,你肯定遇過唔少呢種人。
【更風本質】就好似流行曲噉,今物【人云亦云】,他日一旦【大势已去】就會畀【拋棄】。
就比如話【酱想】呢箇字噉,所謂【大势】就會出現如此情況。

我哋學嘅馬來話同馬來西亞官方嘅馬來話冇分別。此為【近】。

我從來冇話過要用粵語嚟成為馬來西亞華人嘅共同語言。
馬來西亞華文學校不嬲都係用開【華語】為媒介語。凡係有上過華校都會講呢種話。
喺PJ-KL你講【華語】係唔會冇人聽唔明嘅,但絕對唔會係【普通話】。
既然大家都聽得明,又何來會有溝通唔到唔到嘅哩?

最後要講嘅係, 我係正式有用【普通話】嘅人,我同事時時都話同啲中國顧客係同我同鄉。
至於你會唔會講【普通話】,就見仁見智喇。

你都係睇完【京國之爭】同【全國文字改革會議】先正嚟同我講何謂普通話。人哋搞標準梗係會惗法周長,入 ...
ahju 发表于 5-12-2011 09:43 AM

普通话即为华语,就像中文即为华文一样,如果把华语的普通话词汇去掉本地华语还剩下什么可以说?

普通话即为华语,就像中文即为华文一样,如果把华语的普通话词汇去掉本地华语还剩下什么可以说?
残兵之上將潘凤 发表于 5-12-2011 03:55 PM

要你真正明白何謂【普通話】真係唔係一件容易嘅事。我套用 佳禮網友【清池】在 http://cforum.cari.com.my//viewthread.php?tid=1487771&extra=page%3D1&page=8   #186樓嘅論詞。

=============================================================
華語係指華族人嘅華夏語。

在廣義上,就包括咗歷代華夏族人所用嘅各種官話同各地嘅方言。
所以閩南話,粵語,夏語,海南話,潮州話,北京方言,南京話,吳語等都係【華語】

在狹義上係指現代漢語官話。
當今世上有三個國家所立嘅現代漢語官話標準就有:
1. 華語 (新馬華語),     2. 國語 (台灣國語) , 3. 普通話 (中國現代北京官話)

==============================================================

所謂入鄉隨俗,入廟拜佛。世界各地自然有佢自己嘅一套,唔係硬係要被人牽著鼻子嚟行。
盲目跟風只會令你自己失去自我。失去咗思考嘅能力。
中國破四舊令我哋漢人失去咗幾多,你又知道嗎?

要你真正明白何謂【普通話】真係唔係一件容易嘅事。我套用 佳禮網友【清池】在    #186樓嘅論詞。

...
ahju 发表于 5-12-2011 11:09 PM

闽南话,粤语,夏语,海南话,朝州话,北京方言,南京话,吴语,等都是华语
=============================================================
笑死,别拿那家伙的话来当挡箭牌,你去外面和人家说你说的粤语是华语,看别人是什么反应。

1. 華語 (新馬華語),     2. 國語 (台灣國語) , 3. 普通話 (中國現代北京官話)
=======================================================================
谁都知道是同一种话不同叫法罢了,就好像华语是中文一样,那家伙我领教过,拼命想去中国化,说的话没有逻辑,最厉害死鸡撑饭盖,为了狡辩而狡辩,还说全部马来西亚华人是babanyonya,你会认同他说自己是babanyonya吗?

盲从的是你,不会转弯,拼命玩文字游戏说马来西亚华语和普通话不是同的语。言

闽南话,粤语,夏语,海南话,朝州话,北京方言,南京话,吴语,等都是华语
======================= ...
残兵之上將潘凤 发表于 5-12-2011 11:34 PM

廣義同狹義你都唔會分。問你一個好簡單嘅問題喇,我係華人,華人講嘅語言係乜嘢語言哩?你可以選擇唔答,但答案永遠祗得一個。呢箇就係廣義嘅華語。

唔同就係唔同。普通話在中國境外一啲都唔普通。
同樣問多你一個問題,點解台灣人喺電影或電視劇講嘅台灣國語到咗中國之後要從新配上普通話?
如果一樣,點解仲要浪費資源去做啲無謂嘅嘢?

你可以繼續堅持話你講嘅係【普通話】,但我亦希望你能明白何謂真正嘅【普通話】。
語言係呃唔到人嘅,人一聽就知道是龍或是鳳。
當你真係有一日能同【普通話】打交道之後,你或則會有新嘅領悟。

同樣嘅我亦會堅守住用我嘅粵語,寫漢字。
最後,再問多你一個問題 : 我在呢處寫嘅係乜嘢文字?

廣義同狹義你都唔會分。問你一個好簡單嘅問題喇,我係華人,華人講嘅語言係乜嘢語言哩?你可以選擇唔答,但答案永遠祗得一個。呢箇就係廣義嘅華語。

唔同就係唔同。普通話在中國境外一啲都唔普通。
同樣問多你一個問題,點解台灣人喺電影或電視劇講嘅台灣國語到咗中國之後要從新配上普通話?
如果一樣,點解仲要浪費資源去做啲無謂嘅嘢?

你可以繼續堅持話你講嘅係【普通話】,但我亦希望你能明白何謂真正嘅【普通話】。
語言係呃唔到人嘅,人一聽就知道是龍或是鳳。
當你真係有一日能同【普通話】打交道之後,你或則會有新嘅領悟。

同樣嘅我亦會堅守住用我嘅粵語,寫漢字。
最後,再問多你一個問題 : 我在呢處寫嘅係乜嘢文字?
ahju 发表于 6-12-2011 12:16 AM
你不应该将粤语称为华语,这会引起混淆,每个人的认知都是华语=普通话=现代汉语,在世界华人当中只有一小部分懂得说粤语,不像华语/普通话,所以不应该称为华语,应该归类做汉语方言/旁支。

是吗?那照你说台湾人说国语时不就完全不能和说普通话的大陆人沟通了?别狡辩了。

普通话和华语只是不同叫法罢了,标准华语和标准普通话的发音是一致的,从来没有听过说华语等于不是说普通话的说法。

你写的是粤式汉字或粤式中文,不能直接称为华文,你去考华文考试这样子写直接拿零鸡蛋。

呢個係乜語言?

呢個係乜語言?
ahju 发表于 6-12-2011 01:41 AM

华语/普通话相声

华语/普通话相声
残兵之上將潘凤 发表于 6-12-2011 01:57 AM

你曾幾何時見過馬來西亞華人講呢種話?我見嘅中國人就係講呢種話嘅啦。