佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: macauboy

怡保一带(务边,金宝,打巴,美罗)华裔只讲粤语

怡保人會歧視那些講華語的人.好像香港人歧視大陸人講普通話一樣

回复 46# macauboy

中國澳門應該冇人會吆【普通話】做【國語】吧。又,我惗mandarin喺中國都係唔work嘅,佢哋會叫佢做 putonghua !!!(爾箇家下睇得多)

回复 47# Felix_weikeong

我最唔中意啲人以為後生仔就一定係講華語嘅喇(爾處唔係講你,係講睇師奶)喺州府地(),有時明明聽著啲安娣講緊廣東話,點知一同我講嘢時就轉用華語!!!!
外省人就話遮,當地人冇喇喇講乜華語哩?
我啲華語已經【嚴重退化】,家下講【現代漢語】比較接近【普通話】,同我講【華語】係好慘嘅。
因為我長期比較方言同現代漢語嘅發音,所以在講【現代漢語】時係會偏向普通話。

回复 63# ahju

我会这样说是因为我在雪隆区有看到过这样的问题,就年轻人多数是以华语交谈的!
如果在怡保的话,还是以广东话为多...
对了,你本身是哪里人呢?

对我来讲啦。。
去怡保不会讲cantonese就gg料。。。

回复 64# Felix_weikeong

PJ 人。喺KL工作。大環境係講廣東話。同好多KL人一樣唔中意講華語,由於長期唔講,所以唔多識講。

近來學人學漢語,講起華語嚟既然有啲似普通話,有一點我係好唔明白嘅,點解啲講華語嘅人聽到啲人講【普通話】後,佢哋嘅華語會飛晒音嘅?啲人靡係好中意把普通話當成華語嘅乜?
對佢哋嚟講,兩者唔係一樣嘅乜?

Follow Us
回复 66# ahju

不喜欢华语我们也不能够做什么的!
还记得小时候,开本地华人拍的连续剧,都是讲广东话,现在全部都说华语了!
还好电台还是有广东话播放,但是就是有人不喜欢广东话的!呵呵...

我的印象,中国都把华语称为普通话,马来西亚华语就是华语!
所以总结起来就是普通话=华语
也因为这样,所以很多人都认为都是一样的!

回复 67# Felix_weikeong

近來馬來西亞開拍嘅【電影】大賣,我都有睇返一兩齣,對入內所用嘅華語就實在唔敢領教。問過啲喺KL講華語嘅人,嗰啲華語係邊處(shyu)嘅華語,啲人答 : 唔知。
畀我就真係講唔出 (注:喺電影嗰種)。

馬來西亞中文連續劇家下冇睇,(電視機好多年都冇開過,重行得咖,嗰日先睼歐洲杯決賽嚟。)
聽講馬來西亞嘅華語片去到中國要從新配過【普通話】,你話一樣,我就真係冇有信。

我以前就有一个同学土生土长完全不会讲粤语的,我自己的粤语也没见得多好,可以沟通罢了,还是以华语为主,但出街买东西什么的当然很自然的会讲粤语。是很可悲下,在怡保,除了粤语,很多人别的语言都不好,年轻一代的华语还带着蛮厉害的广东腔和字句,受华文教育的很多英文和马来文都几乎完全不行。还好一部分受马来教育的英文还不错。。。。

ahju 发表于 29-5-2012 02:49 AM
回复 23# 孟鞋仔

客家话也还ok的,在客人多的地方,malim nawar,pusing等都是客人的天下,当然银州也不是广东话独大的,例如太平和较北方的地方福建话蛮流行的,也是地区性的,但怡保和金宝真的以广东话为主,这里不少友族同胞都会讲流利的广东话,有些比我讲得还流利(我的广东话带华语腔,常常给人笑的)。。。。。

金寳沒有人會講福建話

金寶都有福建會館怎么會沒人會說,那邊的培元獨中本來設在福建會館。

很多人都不知道“粤”这个是什么意思?

你去问一问大陆人就知道了...

所以?講廣東話得罪你啊?

http://botakray.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

刪除馬來話,想不想在香港????

我講的是粵語口音的順德話!

粤语萬歲!

楼主你好,我也是金宝的。情况没你说的严重吧!
我家做生意的,很多顾客买东西时会出现,家长跟我们讲粤语,转头跟儿女讲华语~
我平时都是粤语华语顺着说,也没人怪怪看待~
爸妈的华语虽然未达致非常标准,但也不会比香港人讲得糟糕啦~

我系怡保人,支持下。。。

我系怡保人。在怡保我发觉一个很得意的现象:父母用粤语和长辈,朋友谈天。转身和子女讲华语。不过子女长大后,自然又讲粤语。在怡保不会讲粤语的小孩,也会被人以怪怪的眼神看着。他们无需在家中学习,因为环境自然就会教他讲粤语。。。