佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: kenlabs

超级超低音喇叭!

kenlabs 发表于 2-2-2013 07:14 AM
既然那么兴奋,要不要试这个....

我都想見識下, 最怕中毒又冇鐳買

原來還有分 DUO / QUATTRO / QUATTRO DUO / QUATTRO QUATTRO

P/S: 今日去试了Aviano 9 , 试不出结果(HIFI店树头婆冇乜Setting, 又开细声) , 售价係二千五

魔 发表于 2-2-2013 04:06 PM
我都想見識下, 最怕中毒又冇鐳買

Emmmm.... 應該唔會毒到。
因為我朋友有聽過﹐ 佢話成個系統俾LCLY搞到好刺耳下。
雖然唔關SUB嘅事﹐但係刺耳我真係接受唔到... 當場冇晒mood。
所以我後尾先至同你講改期。

原來還有分 DUO / QUATTRO / QUATTRO DUO / QUATTRO QUATTR ...

其實係同一個SUB嚟。
只不過係多部接法。

DUO = 兩部
QUATTRO = 四部
QUATTRO DUO = 八部
QUATTRO QUATTR = 十六部

P/S: 今日去试了Aviano 9 , 试不出结果(HIFI店树头婆冇乜Setting, 又开细声) , 售价係二千五 ...

你好似喺果度試乜都唔掂咁嘅﹗﹖
會唔會係間嘢調音/房間有問題﹖

你問佢哋要唔要請顧問﹖
我收得好順嘅啫。每次100蚊美金﹐親自落手調就另計。
如果要請調神出TRIP﹐每公哩10蚊美金﹐仲要包食包住包叫雞.... 係芽菜雞﹗

kenlabs 发表于 2-2-2013 10:17 PM
雖然唔關SUB嘅事﹐但 ...

果度係厅嚟嘅, 直头有问题啦..., 喇叭用mission mx5一套西裝, 我叫佢开"龙虎门", 佢冇, "十面埋伏", 个hdd唔知去咗边度, 精武风云? 洗咗
跟住我响佢嘅dune揀咗U571, 以为有驚喜, 点知粒濕訓緊觉, 开始冇mood, 跟住佢开大声D再试the book of eli, Battleship, transformers...
全部都剌激唔到我嘅bass觉
,
太细声咗, 连我以前粒10吋大番薯喇叭都劲过佢粒湿。 应該setting问題加上唔敢"炸"。试完鬆人~ 完畢

魔 发表于 1-2-2013 02:29 PM
要求高係职业病, 因为以前小第响disco做工, 所以对PA专业音响有D研究。
以前(90's) 开夜场講究灯光音响 ...

原來如此﹗咁上DD18+包你胃口﹗﹗﹗

kenlabs 发表于 2-2-2013 10:17 PM
雖然唔關SUB嘅事﹐但 ...

不如請埋調神師父。。。人稱調王之王﹗﹗﹗﹗

kk6868 发表于 3-2-2013 11:15 AM

正!!!! 流晒口水添。。。。 但  可惜荷包无$$

Follow Us
kk6868 发表于 3-2-2013 07:45 AM

变态啦你!         
上DD 1812就ok了!      

DD 1812

Velodyne
Digital Drive 1812 Signature Edition

RRP: £10,995

Manufacturer specs:
Amplifiers (Class D): 2500 watts RMS, 6000 watts peak
Woofers: 18" forward firing (15.2" piston dia.), 12" forward firing (9.7" piston dia.)
Voice Coils: 3" Dual Tandem push-pull
Excursion: 1.75" max. peak-to-peak (each driver)
Magnet Structures: 690 oz. (57.5 lbs) total
Cones: Carbon-fiber laminate with ROCHACELL® center layer
Crossovers: High and Low pass, woofer-to-woofer, low pass digitally controlled and infinitely variable
Room Equalization: Yes, Digital Drive™
Sonic Presents: 6, digitally controlled, adjustable
Anti-Clipping: Yes, digitally controlled
Inputs/Outputs: Line, speaker, balanced input
RS-232 Interface: Yes
Frequency Response: 15-120 Hz, +/- 3dB
Subsonic Filter: Digitally controlled, infinitely variable
Phase: Digitally controlled, infinitely variable
Phase: Remote
Microphone: Remote
Auto On/Off: Yes, digitally controlled
Night Mode: Yes, max. output digitally controlled
High Gain Servo: Yes
Distortion: Less than 1%, all output levels
Weight:        385 lbs
Cabinet: 40" H x 25.5" W x 18.5" D

魔 发表于 3-2-2013 01:11 PM
正!!!! 流晒口水添。。。。 但  可惜荷包无$$

你對濕要求咁高。。當然價錢嗌唔會平啦﹗﹗﹗﹗

kenlabs 发表于 3-2-2013 01:38 PM
变态啦你!         
上DD 1812就ok了!      

恐怖份子濕﹗。。。震動到墙壁都會有裂痕。

好似没有人喜欢yamaha suovo SW900,其实很不错的,日本那边好几年都是受欢迎的机种,我觉得它不是狂炸型,但是低音坚实,够快,无奈我家的假天花做得不好,看dark knight rises得把音量调低,不然aluminum枝条都振到受不了。

Subwoofer: Soavo-900SW
Connections: Stereo line and LFE inputs; stereo speaker- level in & out
Enclosure Type: Ported
Woofer (size in inches, type):        10, Fiber Blend Paper
Power Rating (watts): 600
Crossover Bypass: Yes
Available Finishes: Dark Brown, Brown Birch, Natural Birch, Black
Dimensions (H x W x D, inches): 17 x 16.1 x 18.2
Weight (pounds): 70.6

今天试听了 SVS PB-1000 , Rythmik LV12s, SVS PC12-NSD。。。。

超级后悔试听了 PC12NSD, 很喜欢但没有雷 ~

最后选了 PB-1000。

Upgraded 发表于 3-2-2013 07:41 PM
今天试听了 SVS PB-1000 , Rythmik LV12s, SVS PC12-NSD。。。。

超级后悔试听了 PC12NSD, 很喜欢但没有 ...

恭喜U兄。。終於殺了新濕﹗﹗﹗

Upgraded 发表于 3-2-2013 04:11 PM

这么多部的价钱,可以说一下吗?

kenlabs 发表于 4-2-2013 08:57 AM
这么多部的价钱,可以说一下吗?

我看的几个也是差不多价钱的,PB1000, SB1000 价钱是一样的,retail price 是 RM2499。

Rhtymik 的 LV12s 也是新产品,走经济路线 ~ RM 2599.00 (价钱越来越硬了)。

如果是 PC12-NSD 的话就 RM3499.00

我要这个 ~~

Upgraded 发表于 3-2-2013 07:41 PM

恭喜upgraded买到新玩具来过年玩。

Upgraded 发表于 4-2-2013 05:57 AM
我看的几个也是差不多价钱的,PB1000, SB1000 价钱是一样的,retail price 是 RM2499。

Rhtymik 的 LV ...

好!我叫魔兄上这个揽枕!

kkthen 发表于 4-2-2013 09:29 AM
恭喜upgraded买到新玩具来过年玩。 PC12NSD 贵SVS PB-1000很多吗???

老板说:别担心 ~ 回去玩先 ~ 不满意的话贴多 1K 来把 PC12 搬回家......

这个星期要买 magnum 鸟 .....

我看过一个本地review. SVS PB12-NSD 和 PC12-NSD都是价钱一样。SVS PB12-NSD的slam更好。如果打算加1K,应该也要听一听这个。

kenlabs 发表于 4-2-2013 09:31 AM
好!我叫魔兄上这个揽枕!

呢个揽枕有香港佬話唔掂woh....

kkthen 发表于 4-2-2013 09:36 AM
我看过一个本地review. SVS PB12-NSD 和 PC12-NSD都是价钱一样。SVS PB12-NSD的slam更好。

是第 ~ PB12 和 PC12 是一样的价钱,一个是坐地,一个是cone ~

刚才看错了 ~ 以为是 SB12 ~

但如果空间是一个问题的话,PC12 是最佳选择。。。。 大概需要 16" 的地方就可以放得下了。

PB12-NSD 体积很大 ~

PB12 的 slam 会更好是因为他 direct 对着我们,而 PC12 是打地,所以会认为 PB12 的 slam 比较好。