佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

你会写广东话语文吗?

平时看香港戏,习惯会看演员的对话显示,也习惯会阅读。。
不过当自己要写的时候,总是写不出来。。
大大最拿手的香港语文,那句是你们最会写的呢??

以下都是最常用到的对话。。

欢迎歡迎 (fòonying)你好你好 (néih hóu)
喂 (wài) - on phone你好吗?
我很好, 谢谢. 您哪?你好嗎? (néih hóu ma), 點呀? (dím a)我幾好,你呢? (ngóh géi hóu, néih ne)
好好 (hóu hóu), 幾好 (géi hóu)很久没见了好耐冇見 (hóunoih móuhgin)
你叫什么名字?
我叫

你叫做乜野名呀? (néih giujouh mātyéh méng a)
你點稱呼呀? (néih dím chìngfù a)我叫做 ... (ngóh giujouh ...)
你是哪国人?
我是.....

你係邊國人呀? (néih haih bīn gwokyàhn a)我係 ... 人 (ngóh haih ... yàhn)很高兴见到你好開心認識你 (hóu hòisàm yahnsīk néih)
好開心見到你 (hóu hòisàm gindou néih)早上好早晨 (jousan)下午好午安 (ńgh ón)晚上好晚安 (máahn ón) 晚上好 (máahnseuhng hóu)晚安早抖 (jóutáu)再见再見 (joigin) 拜拜 (baaibaai)祝您好运祝你好運 (jūk néih hóuwahn)一路顺风一路順風 (yāt louh seuhn fùng) 一路平安 (yāt louh pìhng ngòn)劳驾請問 (chéngmahn) 唔該 (m̀gòi) 失陪 (sàtpùih)这个多少钱?呢個幾多錢呀? (Nīgo géidō chín a?)对不起對唔住 (deuim̀jyuh)谢谢

不客气多謝 (dòjeh) - for a gift, 唔該 (m̀gòi) - for a service唔駛 (m̀sái), 唔駛客氣 (m̀sái haakhei)
冇問題 (móuh mahntàih), 不用客氣 (bàtjuhng haakhei)厕所在哪里?廁所喺邊度呀? chisó hai bīndouh a?
洗手間喺邊度呀? sáisáugāan hai bīndouh a?你愿意和我跳舞吗?你要唔要同我跳舞? (néih yium̀yiu tùhng ngóh tiumóuh)我爱你我愛你 (ngóh oi néih)早日康复祝您盡快恢復健康 (jūk néih cheuhnfaai fuìfuhk gihnhòng)
快啲好番呀 (faaidi hóufàan a)

[tr][/tr]
你将英文吗?你講英文嗎? (néih góng yìngmán ma?)
有人讲英文吗?有人講英文嗎? (yáuh yàhn góng yìngmán ma?)
你会讲广东话吗?
我会一点
你識唔識講廣東話呀 (neih sìkm̀sìk góng gwóngdùngwá a)
我識講小小呀 (ngóh sìk góng síusíu a)
我不会讲广东话我唔識講廣東話 (ngóh m̀sìk góng gwóngdùngwá)
请慢一点说你可唔可以講慢小小呀? (néih hóm̀hóyíh góng maahn síusíu a)
請你講慢啲 (chéng néih góng maahn di)
请再说一遍唔該你講多一次吖? (m̀gòi néih góng dō yātchi a)
唔該再講 (m̀gòi joi góng)
对不起, 我不明白對唔住,我唔明白 (deuim̀jyuh, ngóh m̀ mìhngbaahk)
你说什么?你講乜嘢話? (néih góng mātyéh wá?)
请写下来唔該你寫低吖? (m̀gòi néih sédài a?)
唔該筆記 (m̀gòi bātgei)
你你为我翻译一下吗?你可唔可以幫我翻譯呀? (néih hóm̀hóyíh bòng ngóh fáanyihk a?)
这是什么意思?呢個點解呀? (nīgo dímgáai a?)
.....用广东话怎么说?... 喺廣東話點講呀? (... hái gwóngdùngwá dím góng a)
那个怎么念?呢個點讀呀? (nīgo dím duhk a?)
我明白我明白嘞 (ngóh mìhngbaahk la)
我不明白我唔明白 (ngóh m̀ mìhngbaahk)

爾啲係所謂嘅白話文。或稱為【漢語粵方言白話文】。五四後,文言廢白話興,天下終歸白話。
白話嘅第一特徵就係【我寫我講】,既係平時講開乜嘢,就寫乜嘢。
凡係識講粵語嘅就可以寫。至於寫唔寫得出就要睇箇人嘅漢語功力。

评分

BernicePek + 3 赞。。

ahju 发表于 6-1-2013 10:36 PM
爾啲係所謂嘅白話文。或稱為【漢語粵方言白話文】。五四後,文言廢白話興,天下終歸白話。
白話嘅第一特徵 ...

哇,你好犀利哟,识的写。。。

【我寫我講】。我日日都係講廣東話。講乜就寫乜,就係咁簡單。  --》用【搜狗拼音】。

我唔嗨好识写,但嗨好钟意听人地讲。你做咩咁想写广府话?

信哲99 发表于 8-1-2013 10:18 AM
我唔嗨好识写,但嗨好钟意听人地讲。你做咩咁想写广府话?

心血来潮。。有时候写到一半华语,脑袋突想到广东话,停顿下,写不出来。。

Follow Us
BernicePek 发表于 8-1-2013 10:38 AM
心血来潮。。有时候写到一半华语,脑袋突想到广东话,停顿下,写不出来。。

嘻嘻,那么说你不是广府人了。其实方言都有各自的美好之处。福建话有的歌其实很好听。客家话也不错呢。

信哲99 发表于 8-1-2013 10:44 AM
嘻嘻,那么说你不是广府人了。其实方言都有各自的美好之处。福建话有的歌其实很好听。客家话也不错呢。

华人语言很多。。语言是要听多,不会的敢敢讲,肯定到时讲的滚瓜烂熟。。
平时会讲,到时要写,就写不出。。这是书写的障碍。。需要时间去学习。。

我用拼音,写不到广东字

LoveKurt 发表于 24-1-2013 07:41 PM
我用拼音,写不到广东字

其实该是有广东输入法的,只不过没有去下载而已。。

我只会讲会看要写还真写不出来

LoveKurt 发表于 24-1-2013 07:48 PM
我只会讲会看要写还真写不出来

哈哈,慢慢来,有心不怕迟,重要的是又学多了一个语文啊。。

係啊 有心未怕迟

會寫,鍵盤不會打。

ari-ari 发表于 12-3-2013 09:30 PM
會寫,鍵盤不會打。

就用【搜狗手寫輸入插件】喇-用【貓屎】劃兩劃就可以輸入你所要寫嘅字。
高級啲嘅手寫就要用【逍遙筆】囖。
我就用搜狗拼音,快而準。

ahju 发表于 12-3-2013 10:03 PM
就用【搜狗手寫輸入插件】喇-用【貓屎】劃兩劃就可以輸入你所要寫嘅字。
高級啲嘅手寫就要用【逍遙筆】囖 ...

多谢指教窝,我试吓睇! 本帖最后由 ari-ari 于 12-3-2013 10:23 PM 编辑

ari-ari 发表于 12-3-2013 10:16 PM
多谢指教窝,我试吓睇!

android手機版使用【百度手機輸入法】,一樣支持手寫功能,都係【逍遙筆】系統,不過識別能力就遠遠不及電腦版嘅犀利。

我的galaxy tablet 有手写功能,用多一种亦得。

識d唔識d咁啦~
識講但係唔係個個字都拼出來。。。。

用打給比較快,但還厚多拼音不知,你地用麼嘢輸入法?