佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: .Hardy.

【LG G5】讨论分享专区(5.3",模组,S820,135广角)17页 #329-330体验分享!

WaterBird90 发表于 23-2-2016 12:49 PM
第一面就有三个拿G2等G5的。你,我,还有G2摔坏拿Note 4的
呃。。。我是换了CM12.1才买Pro的,所以
1. ...

Nova Launcher Pro 跟 Nova Launcher Prime 是同样东西还是不一样的?

.Hardy. 发表于 23-2-2016 12:06 PM
哇~赢了

是一个不错的发现

照道理下面那四个是可以放 icon 的,只是怕这个 App Drawer 是 Widget 来就不可以了

Mr.[N] 发表于 23-2-2016 02:59 PM
照道理下面那四个是可以放 icon 的,只是怕这个 App Drawer 是 Widget 来就不可以了

照理来说是可以,我就觉得奇怪
如果换了有出现,怎么不是直接出现在下面而已在homescreen
回家再看多一次,看可以看到这两个home的简介讲什么没有
要是就只是这个分享而已,就真的觉得多了块鱼

hersa_wex 发表于 23-2-2016 02:57 PM
Nova Launcher Pro 跟 Nova Launcher Prime 是同样东西还是不一样的?

一样一样,只是一时忘记正式的名字就称之为“Pro”。不好意思让你混淆了

.Hardy. 发表于 23-2-2016 02:57 PM
我是不懂我的可以耐多久,所以想看看G5而已。并没有想要换G5的念头啦
如果你有机会帮我测试看看
还是@g ...

Nova Launcher Prime额外的功能我只用到Hide Apps和Unread Notification Count这两个功能罢了。其他没深入研究

Double Tap Sleep之可以用在notification bar才行,wake的话我习惯是在screen中间。

WaterBird90 发表于 23-2-2016 05:02 PM
Nova Launcher Prime额外的功能我只用到Hide Apps和Unread Notification Count这两个功能罢了。其他没深 ...

这么奇怪的设定

Follow Us
Mr.[N] 发表于 23-2-2016 02:59 PM

才讲没有多久而已

LG G5 UI 大陸化!外媒評測狠批預設無 App Drawer
LG 日前在 MWC 2016 大會上,發表了新一代的旗艦新機 LG G5。從外型上相比去年旗艦 G4、V10,版主真心認為 G5 呢個設計,新不如舊。但如果從功能層面黎睇,佢嘅模組式設計又確實俾到人驚喜,金屬機身又可以換電,呢點真係以前無諗過嘅,版主都要俾個「服」字佢。不過,唔少外國媒體係實測後發現,原來 LG G5 係無 App Drawer,要知道 App Drawer 對於非中國大陸嘅手機用家來說,係幾咁重要的事,居然無 App Drawer,LG 係咪連手機都要大陸化?唔好呀!

預設 Launcher 無 App Drawer?版主得知 LG G5 無 App Drawer,心諗:咁死得啦! 連 App Drawer 都可以移走,今次 G5 仲唔玩完? 見到有唔少外國傳媒都批評,例如 iTechTriad 就指出,LG 手機無左個 App Drawer 有機會會令好多用家唔 buy ("However one big change that plenty of users are probably not going to be a huge fan of is that LG is removing the app drawer on this device."  ,而 The Verge 亦提到,LG G5 而家呢個設計,似乎更親 iPhone 用家以及大陸 Android 用家咁話喎 ("Now it's a single-layer interface, which will prove more familiar to iPhone users as well as many Chinese Android phone owners."

▲ 少左個 App Drawer,唔知大家會唔會覺得好怪呢? 版主我就覺得好唔習慣囉!

之後網站 Xda-developer 指出,LG G5 嘅 UI 唔指一個咁少,係兩個咁多!  內置有兩個 Launcher,分別為「HOME」以及「EasyHome」。LG 預設的的「HOME」Launcher,其實係一個大陸式的 UI,特點就係無 App Drawer。「EasyHome」就係正常有 App Launcher 嘅 UI。問題來了,EasyHome 唔係預設嘅 UI,要你自己係 Setting 改動才會生效。即係 LG 假設、推介、甚至有偏向性,要你用大陸式 UI。網友用得慣嗎?老老實實,版主好唔習慣囉。

「EasyHome」另一個問題係,LG 寫明字體上會大左。對於中意睇大字型的用家來說,呢個絕對唔係一個問題,但對於睇慣細字的用家黎講,轉左做「EasyHome」就要睇大字,睇細字,又要無得用 App drawer,咁點算好呀?

LG G5 雖然未賣,但若果你對呢部拆蓋換模組嘅手機有興趣,以下呢條片,記得 Backup,教你重見 App Drawer 方法:

.Hardy. 发表于 23-2-2016 02:57 PM
我是不懂我的可以耐多久,所以想看看G5而已。并没有想要换G5的念头啦
如果你有机会帮我测试看看
还是@g ...

等什么东西?
目前而言,还是 G4 比较吸引我...
G5 我真的不太喜欢这样的设计...
这太...(掩脸说不下去了)

.Hardy. 发表于 23-2-2016 06:31 PM
才讲没有多久而已

LG G5 UI 大陸化!外媒評測狠批預設無 App Drawer

我觉得学 Zenui 最好,可以选择要App Drawer还是不要....

哪里奇怪了?

gavin80 发表于 23-2-2016 09:01 PM
等什么东西?
目前而言,还是 G4 比较吸引我...
G5 我真的不太喜欢这样的设计...

我说的是用第三方launcher那个
你再看回去应该懂我讲什么了

gavin80 发表于 23-2-2016 09:03 PM
我觉得学 Zenui 最好,可以选择要App Drawer还是不要....

哦~最新的Zen UI可以做到这样哦

Double Tap Sleep之可以用在notification bar

.Hardy. 发表于 23-2-2016 09:42 PM

算不上最新吧,去年就开始可以这样了
而且 zenui 也已经开放给其他手机玩了。
在google play就可以下载。
当然那仅仅只是个 launcher ,要完全体验zenui 还得买 Asus...

.Hardy. 发表于 23-2-2016 09:41 PM
我说的是用第三方launcher那个
你再看回去应该懂我讲什么了

我说句实话,无论哪个 UI 是多烂,我都会坚持用回自带的ui...
话说我真不相信 LG 会把 apps drawer 拿掉...
拿掉的话就和中国机没啥差别了...
你说 LG 有天被中国佬买去了,或许可能...

PS/我真看不明白你想问我什么...

.Hardy. 发表于 23-2-2016 09:42 PM
Double Tap Sleep之可以用在notification bar

LG 原装的也可以这样,而且在任和界面都行,除了全屏幕game和video

刚刚看了 LG 的那个短片, LG 也可以要apps drawer 还是不要apps drawer。
这些厂商都是明白人,知道大部分 android 用户还是比较喜欢有 apps drawer 的...
顶多为了配合 中国用户,弄成好像 zenui 那般可以选择。

gavin80 发表于 23-2-2016 09:53 PM
算不上最新吧,去年就开始可以这样了
而且 zenui 也已经开放给其他手机玩了。
在google play就可以 ...

我的意思就是latest
哦,还有开放给其他手机
这个当然,第三方launcher还是会少了很多原装功能

gavin80 发表于 23-2-2016 10:00 PM
我说句实话,无论哪个 UI 是多烂,我都会坚持用回自带的ui...
话说我真不相信 LG 会把 apps drawer 拿掉 ...

我也是保持原装自带UI的
你看回第三页,我下面po的那个你就懂了

在50# 关于自带home和第三方launcher的问题

WaterBird90 发表于 23-2-2016 10:11 PM
LG 原装的也可以这样,而且在任和界面都行,除了全屏幕game和video

我的意思是,它只可以在notification bar才可以有效果
LG的总而言之在homescreen的空位点都可以sleep,这个我知道