佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

返回列表 发新帖
楼主: THY9921

講廣東話為主的地方的青少年/兒童還會講廣東話嗎?

ahju 发表于 28-11-2016 06:02 PM
若練神功,揮刀自宮。

共匪啲北京話真係好少講,依家講得最多嘅都係廣東話同客家,就連打字都係打粵語多     

deviruchi838 发表于 28-11-2016 06:51 PM
有時好多野識唔代表一樣要用

唔識就肯定冇用。冇得用。
就好似五樓噉,佢時時都話佢精通天下所有嘅漢方言。喺佳禮方言論壇呢處,常見佢轟炸人哋嘅方言。好似呢個世界就得佢一個人啱,天下人皆錯噉。
我就最唔妥呢啲人咖嚹,其他嘅方言我唔識,就唔講嚹,惹到我嘅粵語,老虎乸都唔情講。
對付呢啲人好簡單,咪就係用返我哋最熟悉嘅語言,廣東話囖。話我哋唔識廣東話,我就用粵白話文嚟反擊。
你又睇下啲人嘅反應,講就精通,其實就係唔識,三兩隻字就落出餡,肥豬肉一大嚿..........

deviruchi838 发表于 28-11-2016 06:53 PM
共匪啲北京話真係好少講,依家講得最多嘅都係廣東話同客家,就連打字都係打粵語多

你又唔係人哋嘅國人,用乜北語。
不過都要留返一招半式,驚就啲做官嘅話方言影響咗主流語言嘅學習,借假意嚟鏟除方言。
好在佢哋自己唔爭氣,隔絕咗方言多年,啲中文程度反而仲差,就得一結論--方言唔影響主流語言嘅學習。
唔係你估馬來西亞嘅方言點解冇別人殺絕。
而家係網絡年代,方言條路唔再難行,爭在你有冇心啫。

ahju 发表于 28-11-2016 09:04 PM
唔識就肯定冇用。冇得用。
就好似五樓噉,佢時時都話佢精通天下所有嘅漢方言。喺佳禮方言論壇呢處,常見佢轟炸人哋嘅方言。好似呢個世界就得佢一個人啱,天下人皆錯噉。
我就最唔妥呢啲人咖嚹,其他嘅方言我唔識 ...

哥仔,你真係有所不知。網上兇狠,現實碌撚都係本土文化其中之一     

ahju 发表于 28-11-2016 09:13 PM
你又唔係人哋嘅國人,用乜北語。
不過都要留返一招半式,驚就啲做官嘅話方言影響咗主流語言嘅學習,借假意嚟鏟除方言。
好在佢哋自己唔爭氣,隔絕咗方言多年,啲中文程度反而仲差,就得一結論--方言唔影響主流語 ...

某部分所謂嘅「中華民族」見到大蟈所謂嘅「崛起」,好多都會「自我審查」同「自我閹割」,個個都爭住瀨春袋。所以咪攪到今時今日一街煲冬瓜嘅局面囖!我無論食野定買野都好,我一撚定係堅持用客家或者廣東話溝通     

deviruchi838 发表于 28-11-2016 09:53 PM
哥仔,你真係有所不知。網上兇狠,現實碌撚都係本土文化其中之一

網上兇狠!你咪將自己裝扮成【箭豬】噉,啲人越強攻越傷得重。

Follow Us
deviruchi838 发表于 28-11-2016 10:00 PM
某部分所謂嘅「中華民族」見到大蟈所謂嘅「崛起」,好多都會「自我審查」同「自我閹割」,個個都爭住瀨春袋。所以咪攪到今時今日一街煲冬瓜嘅局面囖!我無論食野定買野都好,我一撚定係堅持用客家或者廣東話溝通 :r ...

【見人講人話,見鬼講鬼話】啫。只要唔忘記自己老豆姓乜,其實都唔乜大外嘅。想問,你同馬來人係講客家話定廣東話嘅哩?

ahju 发表于 28-11-2016 10:40 PM
【見人講人話,見鬼講鬼話】啫。只要唔忘記自己老豆姓乜,其實都唔乜大外嘅。想問,你同馬來人係講客家話定廣東話嘅哩?

同村friend咪用客家,係雞籠坡咪用廣東話     

ahju 发表于 28-11-2016 10:34 PM
網上兇狠!你咪將自己裝扮成【箭豬】噉,啲人越強攻越傷得重。

京閪麼,以馬拉呢啲小學雞嘅中文程度,阿叔未撚驚過囖     

deviruchi838 发表于 28-11-2016 10:43 PM
京閪麼,以馬拉呢啲小學雞嘅中文程度,阿叔未撚驚過囖

蟻多摟死象。車輪戰,項羽都要死。
又,乜係【京閪麼】?

ahju 发表于 28-11-2016 11:18 PM
蟻多摟死象。車輪戰,項羽都要死。
又,乜係【京閪麼】?

詞窮友一味淨係識copy你鬧嘅野再據為己用,多又如何呢?京=驚「閪」麼

deviruchi838 发表于 28-11-2016 11:34 PM
詞窮友一味淨係識copy你鬧嘅野再據為己用,多又如何呢?京=驚「閪」麼

搞錯,【驚】寫成【京】。如此程度咪仲差過小學雞。又,【驚屄麼】嘅【麼】應該唔係一般嘅【吉隆坡粵語】。

ahju 发表于 29-11-2016 12:36 AM
搞錯,【驚】寫成【京】。如此程度咪仲差過小學雞。又,【驚屄麼】嘅【麼】應該唔係一般嘅【吉隆坡粵語】。

吹咗咁耐,邊隻字係專登咁寫哥仔你都仲攪唔清楚,睇嚟你同我嘅channel有啲出入     

你上網check吓「禾巧京京」係點顯生出嚟嘅你就知咩料     

deviruchi838 发表于 29-11-2016 01:10 AM
吹咗咁耐,邊隻字係專登咁寫哥仔你都仲攪唔清楚,睇嚟你同我嘅channel有啲出入      

你上網check吓「禾巧京京」係點顯生出嚟嘅你就知咩料

磚燈?感瀉毫二吳介坐价。

没办法啦,我本身热爱粤语,但是热爱不代表在家会和家人用粤语沟通,坦白讲我是看戏剧学的,在家和父母用普通话沟通。哈哈哈

依家的家长都是善用华语,(普通话) 同小朋友沟通
好多小朋友都唔识家乡话 (例如:福建话,广东话,客家话等等)

其实,我觉得应该同小朋友沟通家乡话
普通话可以到学校学
马来西亚最厉害是语言多 学多种语言对自己都好

就要放工
返屋企食饭