佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

格鬥狂徐曉冬指李小龍屬業餘 , 李家鼎斥囂張:死冇對證講乜都得

內地MMA格鬥狂人徐曉冬,以10秒KO太極高手魏雷,令武術界議論紛紛,不但質疑太極的實戰成效,更因為徐曉冬的一番狂言,他回應網民提問時,指李小龍只是「武術推廣家、理論家,不是格鬥高手,充其量是業餘高手」,擺出一副「拳打太極、腳踢詠春」的態度,令一班小龍迷相當不滿。

說起李小龍的電影,功夫迷一定將《唐山大兄》、《猛龍過江》、《龍爭虎鬥》及《精武門》反覆看過多遍,皆認為李小龍出拳踢腿速度之快,勁力之猛,絕非只是一個武打演員,甚至可以說是一個偉大的武術家。李小龍生前好友李家鼎,對李小龍的武術推崇備至,他接受《香港01》訪問,「我都睇過條片,咁擂台好多規矩嘅,佢(徐曉冬)嘅size亦都大過對手,睇得出佢打慣咗,起碼係撲擊嗰吓贏咗人,佢有『排打』嘅基本功,即係捱得打,如果一兩吓搞佢唔掂,人哋咪打返你,就係咁簡單,MMA係咁㗎啦。」

李小龍的功架,凌厲眼神,出招時的咆哮,全部令影迷看得如痴如醉,甚至連周星馳也在自己的電影中,滲出對李小龍的敬意。但電影歸電影,真正在實戰上,李小龍又是否真的咁勁?李家鼎表示:「小龍真係好犀利。(如何看得出?)武術嘅快、準、勁3點,佢都練到,同埋當你都未出手,佢已經快過你啦,呢樣嘢好多人都公認。依家徐曉冬打贏咗一次,而李小龍又已經死咗幾十年,死冇對證,佢講乜都得啦。(覺得他不尊重李小龍?)我覺得佢囂張囉,今次贏咗唔代表一世都贏。」

李家鼎曾習詠春、空手道、泰拳及跆拳道,以他的專業眼光,若然李小龍跟徐曉冬生在同一時代,二人對打誰勝誰負呢?李家鼎斬釘截鐵的說:「實戰佢一定唔夠小龍打。我同你講,視乎你打交定上擂台,打交就冇限定邊啲位唔打得,上擂台就限晒位,一有唔對路,拳證要分開㗎嘛,所以打交、表演、上擂台係幾回事。」他補充說,就算真的上擂台,如果比磅數對方是兩個李小龍,可說是打贏打輸也不光彩。

李家鼎指李小龍不但有武術上的理論,實戰亦甚為了得,但如何可以證明呢?他表示:「羅禮士係佢徒弟,即係《猛龍過江》同小龍對打嗰個,佢係五屆世界冠軍(空手道),點解佢都咁服李小龍呢?因為大家鬥快唔夠小龍快,佢隻手出咗一半,小龍已經到咗,功夫嘅嘢,快打慢之嘛。」星爺在電影《功夫》中,有一句經典對白「天下武功,無堅不破,唯快不破」,再一次滲出李小龍「快與勁」的武術影子,徐曉冬的狂言,是少看了天下英雄。

ADVERTISEMENT

没想到鼎爷是小龙哥的好朋友

鼎爷也太认真了

鼎爺幾時還要煮好料!!!