佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 天然夜行者

【18/19赛季 英超联赛第27轮】曼联 0-0 利物浦 - 紅魔精神!

This game proved way more than any win why Solskjaer should be permanent Man Utd manager.

Had to use all three subs early, but the team played with the old Man Utd passion missing since Sir Alex left.

Liverpool are the top side in England and they just got stifled. Way more impressive than any win Solskjaers had as manager imo.

英超4次对阵曼联,依然0进球0助攻。

早早伤了几位主力都拿不下曼联,太烂了鸟队 ole真有你的

Luke Shaw emptying his pocket:
Keys
Phone
Wallet
Mo Salah

下一场。。。。
卢卡库适合继续打边缝,中锋还是给拉师傅好。马少希望可以回归打左边锋。
中场给pogba和Fred(争取表现得机会了)
后防打三中卫(小林,Lindelof,Bailly),右边卫Young,左边卫Shaw。

Follow Us
chongyang 发表于 25-2-2019 12:14 AM
英超4次对阵曼联,依然0进球0助攻。

姆八倍比他有威胁多了

吹的多牛逼,什麼非洲梅西。在我魔面前還不是弟弟一個。

如果有人去配合Sanchez. 我觉得机会更加好

天然夜行者 发表于 25-2-2019 12:19 AM
姆八倍比他有威胁多了

講真,巴塞該買的是姆八倍,這位就算了。

Solskjær has becomes the first ever Premier League manager to secure 26 points in their first 10 games.

伤了Matic和Herrera,接下来的排阵需要下点功夫了,希望Fred/Scott/Perreira可以踢出状态来。

考验排阵的时候了

曼聯對利物浦賽後短評

傷傷傷傷

除左係傳統死敵大戰外,兩隊都極需要3分去鞏固聯賽榜位置,本以為會係一場激烈嘅攻防戰

曼聯照舊用番對強隊轉用嘅鑽石型442,仍然由Rashford夾Lukaku打兩邊雙箭頭,Mata攻中形成鑽石型中場。Matic熱身受傷由McTominay頂替,中後場連接一定打折扣,McTominay主要任務一定係先穩住中場線。

曼聯未開波先讓半臂。

利物浦亦繼續433,中場Henderson正選出場,高普喺大戰比較偏向用Henderson,加上右閘用Milner唔用Arnold反映到利物浦今場心態上比較保守。

曼聯今場的確非常不幸,開波無耐Young一腳醫院波差d令D.Gea受傷;其後Rashford被踢後腳疑似受傷,不過鏡頭一轉竟然Herrera先坐低,由Pereira入替,到呢個時候見到中場有兩名年輕球員,講真已經唔會要求太多。Matic同Herrera可以兼顧多項任務:防守,分波,護波,控制節奏,反搶等等。如果我係教練,一定會叫McTominay同Pereira專心做好一樣工作,Hold住條中場線為首要任務,俾太多野佢地負責反而影響佢地決定。

曼聯被迫讓足一隻手。

再過無耐,鏡頭不斷影住Rashford,又見到Sanchez熱身,以為Rashford頂唔緊,但點知鏡頭又一轉,Mata都傷埋,被迫派岩岩傷癒復出嘅Lingard上陣。估計蘇斯克查唔想咁快轉陣,限死之後嘅出路;但呢一著非常高風險,打開FM都知,剛復出比賽狀態不足下好容易受傷...

曼聯再讓多半臂...

曼聯被迫連換2人後明顯更加被動,同上場對車仔一樣,敵人未去到三閘線都唔會胡亂殺出去,戰術以密集防守,快速反擊為主。

而利物浦面對呢d密集空間,咁耐以黎都非常缺乏破解方法。加上Salah狀態真係非常差,無腳好波,極少有效突破,被Shaw完封。

加上Firmino傳波後自己拗柴,由Sturridge入替。Sturridge缺少Frimino嘅走動,更加拉唔散曼聯防守,再加上中場本身以保守為主,好難見到d咩有威脅嘅組織。而且換人後利物浦都唔敢採取主動,無迫搶,拉慢節奏觀察。

反而曼聯反擊更有威脅,到上半場尾段Lingard一次單刀被Alisson捉到路,之後Lingard自己拉親,蘇斯克查最唔想見到嘅畫面終於出現,Sanchez入替,曼聯被迫轉為433。

曼聯讓足一對手,可幸喺半場前傷,喺更衣室嘅訓話同戰術調整可以針對番狀況,因為都唔會再變。

下半場出番黎曼聯順理成章咁縮後防守,整體轉為451,兩翼有限度回防,防守企位做得好好,用兩邊中場去阻止利物浦兩閘,即使利物浦不斷轉邊曼聯球員都可以好快補位,令到利物浦只可能作出無意義控球。當曼聯企穩陣腳後反擊開始愈來愈有威脅,可惜總係差最後一傳。

為破密集高普當然要換入Shaqiri同Origi,換走完全無態嘅Salah亦非常正路,但好似頭先咁講,少左Firmino帶起前線走動,無第一個人走,就無第二個球員識走,d位企到死晒,得番兩閘後上呢一招,曼聯已經習慣晒。

最後兩隊累鬥累,令本來應該更加刺激嘅比賽悶和收場。利物浦只領先曼城一分;曼聯則被阿仙奴爬頭落後一分。

能在数十年一遇的悲惨开局下稳住阵脚,今天的曼联配得上掌声。利物浦没有抓住天赐良机,因为曼联防守端展现了众志成城的精神属性。卢克肖是最佳之一,有勇有谋的他完美限制了萨拉赫。

今天顶住,对临危受命的小小佩和小麦克都是极大的信心提升,后面一个月想追分,就得看大伙这股劲头了。

0-2 輸巴黎
2-0 贏車
0-0 平利

大考成績合格

接下來只剩:客廠、主車城
兩場直接決定前四走向,輸曼城無所謂

可怜 rashford
下半场一直被鸟队弄
不懂会伤多久

fred是时候表现了。