佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 天然夜行者

【18/19赛季 英超联赛第27轮】曼联 0-0 利物浦 - 紅魔精神!

伤了Matic和Herrera,接下来的排阵需要下点功夫了,希望Fred/Scott/Perreira可以踢出状态来。

考验排阵的时候了

曼聯對利物浦賽後短評

傷傷傷傷

除左係傳統死敵大戰外,兩隊都極需要3分去鞏固聯賽榜位置,本以為會係一場激烈嘅攻防戰

曼聯照舊用番對強隊轉用嘅鑽石型442,仍然由Rashford夾Lukaku打兩邊雙箭頭,Mata攻中形成鑽石型中場。Matic熱身受傷由McTominay頂替,中後場連接一定打折扣,McTominay主要任務一定係先穩住中場線。

曼聯未開波先讓半臂。

利物浦亦繼續433,中場Henderson正選出場,高普喺大戰比較偏向用Henderson,加上右閘用Milner唔用Arnold反映到利物浦今場心態上比較保守。

曼聯今場的確非常不幸,開波無耐Young一腳醫院波差d令D.Gea受傷;其後Rashford被踢後腳疑似受傷,不過鏡頭一轉竟然Herrera先坐低,由Pereira入替,到呢個時候見到中場有兩名年輕球員,講真已經唔會要求太多。Matic同Herrera可以兼顧多項任務:防守,分波,護波,控制節奏,反搶等等。如果我係教練,一定會叫McTominay同Pereira專心做好一樣工作,Hold住條中場線為首要任務,俾太多野佢地負責反而影響佢地決定。

曼聯被迫讓足一隻手。

再過無耐,鏡頭不斷影住Rashford,又見到Sanchez熱身,以為Rashford頂唔緊,但點知鏡頭又一轉,Mata都傷埋,被迫派岩岩傷癒復出嘅Lingard上陣。估計蘇斯克查唔想咁快轉陣,限死之後嘅出路;但呢一著非常高風險,打開FM都知,剛復出比賽狀態不足下好容易受傷...

曼聯再讓多半臂...

曼聯被迫連換2人後明顯更加被動,同上場對車仔一樣,敵人未去到三閘線都唔會胡亂殺出去,戰術以密集防守,快速反擊為主。

而利物浦面對呢d密集空間,咁耐以黎都非常缺乏破解方法。加上Salah狀態真係非常差,無腳好波,極少有效突破,被Shaw完封。

加上Firmino傳波後自己拗柴,由Sturridge入替。Sturridge缺少Frimino嘅走動,更加拉唔散曼聯防守,再加上中場本身以保守為主,好難見到d咩有威脅嘅組織。而且換人後利物浦都唔敢採取主動,無迫搶,拉慢節奏觀察。

反而曼聯反擊更有威脅,到上半場尾段Lingard一次單刀被Alisson捉到路,之後Lingard自己拉親,蘇斯克查最唔想見到嘅畫面終於出現,Sanchez入替,曼聯被迫轉為433。

曼聯讓足一對手,可幸喺半場前傷,喺更衣室嘅訓話同戰術調整可以針對番狀況,因為都唔會再變。

下半場出番黎曼聯順理成章咁縮後防守,整體轉為451,兩翼有限度回防,防守企位做得好好,用兩邊中場去阻止利物浦兩閘,即使利物浦不斷轉邊曼聯球員都可以好快補位,令到利物浦只可能作出無意義控球。當曼聯企穩陣腳後反擊開始愈來愈有威脅,可惜總係差最後一傳。

為破密集高普當然要換入Shaqiri同Origi,換走完全無態嘅Salah亦非常正路,但好似頭先咁講,少左Firmino帶起前線走動,無第一個人走,就無第二個球員識走,d位企到死晒,得番兩閘後上呢一招,曼聯已經習慣晒。

最後兩隊累鬥累,令本來應該更加刺激嘅比賽悶和收場。利物浦只領先曼城一分;曼聯則被阿仙奴爬頭落後一分。

能在数十年一遇的悲惨开局下稳住阵脚,今天的曼联配得上掌声。利物浦没有抓住天赐良机,因为曼联防守端展现了众志成城的精神属性。卢克肖是最佳之一,有勇有谋的他完美限制了萨拉赫。

今天顶住,对临危受命的小小佩和小麦克都是极大的信心提升,后面一个月想追分,就得看大伙这股劲头了。

0-2 輸巴黎
2-0 贏車
0-0 平利

大考成績合格

接下來只剩:客廠、主車城
兩場直接決定前四走向,輸曼城無所謂

可怜 rashford
下半场一直被鸟队弄
不懂会伤多久

Follow Us
fred是时候表现了。

大赚小赔 发表于 25-2-2019 08:14 AM
fred是时候表现了。

被徹底放棄了
相信麥托和小佩都不信任Fred
情況和當初米奇剛加盟的時候類似
也不知道是誰要買的,看不出是穆式球員

目前為止,曼城原本的目標在其他球會都不順遂:Fred Sanchez Jorginho

他的pecking order 还低过mc T, AP

pigsampras11 发表于 25-2-2019 12:22 AM
講真,巴塞該買的是姆八倍,這位就算了。

如果Ole的戰術配Salah應該所向披靡

筷子 发表于 25-2-2019 07:12 AM
能在数十年一遇的悲惨开局下稳住阵脚,今天的曼联配得上掌声。利物浦没有抓住天赐良机,因为曼联防守端展现了众志成城的精神属性。卢克肖是最佳之一,有勇有谋的他完美限制了萨拉赫。

今天顶住,对临危受命的小小 ...

如果索帥繼續執教,再買進曼聯DNA的球員,下賽季是冠軍有力爭奪者

需要買右邊鋒和中場的替補了
小佩和Fred沒主力可能會離開
Matic Herrera也步入30了

阿翔能用就繼續用

索式熱血防守很硬下,Lindelof的搭檔也不需要太緊迫

天然夜行者 发表于 25-2-2019 08:53 AM
如果索帥繼續執教,再買進曼聯DNA的球員,下賽季是冠軍有力爭奪者

阿翔能用就繼續用

索式熱血防守很硬下,Lindelof的 ...

right back 很重要

天然夜行者 发表于 25-2-2019 08:39 AM
被徹底放棄了
相信麥托和小佩都不信任Fred
情況和當初米奇剛加盟的時候類似
也不知道是誰要買的,看不出是穆式球員

目前為止,曼城原本的目標在其他球會都不順遂:Fred Sanchez Jorginho

3人特色不一样

麦防守3人里最可以。。。
fred进攻3人里最好。。。
小小佩中规中矩。。。

sem 发表于 25-2-2019 09:05 AM
right back 很重要

有Dalot

筷子 发表于 25-2-2019 09:17 AM
3人特色不一样

麦防守3人里最可以。。。
fred进攻3人里最好。。。
小小佩中规中矩。。。

對弱旅需要進攻和輪換的時候也不上Fred
感覺星期三對水晶宮也不會上他

天然夜行者 发表于 25-2-2019 08:53 AM

阿翔能用就繼續用

索式熱血防守很硬下,Lindelof的 ...

ole目前还不知道他买人看人准还是不准。。。

天然夜行者 发表于 25-2-2019 09:24 AM
對弱旅需要進攻和輪換的時候也不上Fred
感覺星期三對水晶宮也不會上他

我猜欧冠对巴黎,fred会首发。。。

pogba禁赛。。。

筷子 发表于 25-2-2019 09:30 AM
ole目前还不知道他买人看人准还是不准。。。

買人沒機會

用兵如神是肯定的,破英超紀錄了,10場26分

评分

筷子 + 3 我很赞同

迈克尔欧文:如果我是克洛普的话,我会在中场休息的更衣室里对球员们说“曼联已经被动换下三个人了,没有换人名额了,好,下半场我们的第一个机会就是去踢拉什福德的脚踝,他上半场就已经一瘸一拐了”

奥莱赛后表示上半场所有可能出错的环节都出错了:“我们伤了四个人,但是只能让拉什福德坚持。我不记得利物浦有进球机会,他们有控球权,但我不记得德赫亚做出过扑救。当他们需要一粒进球时换下了萨拉赫,你们就知道卢克肖踢了一场很棒的比赛。”