佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

回复 #200 conniesm 的帖子

吉吉島咪即係吉之島囉。 有好多唔同味﹐我買佐蒜辣﹐都比以前記得既卡樂B鹹。

原帖由 conniesm 于 7-7-2007 09:15 AM 发表

呀.......!卡樂B呀......!好想食呀!
吉吉島?係米thailand? 係呀thailand有買卡樂B架!

吉吉島係唔係即是JUSCO ?  卡樂B薯片其實GRANT 同 COLD STORAGE都已經有得賣.. 不過相對就貴少少..
但係呢邊始於都未有我最鐘意食o既熱浪 有得賣..

原帖由 calbee 于 9-7-2007 01:51 PM 发表

吉吉島係唔係即是JUSCO ?  卡樂B薯片其實GRANT 同 COLD STORAGE都已經有得賣.. 不過相對就貴少少..
但係呢邊始於都未有我最鐘意食o既熱浪 有得賣..

你地住外面既就好囉, 咩野都有, 有jusco, giant, tesco.....等等, 依度....一間都無!

各位姊妹, 你們知不知道菜園鷄和kampung鷄的分別? 那種是沒有打針和比較健康.

原帖由 藍花 于 12-7-2007 11:53 AM 发表
各位姊妹, 你們知不知道菜園鷄和kampung鷄的分別? 那種是沒有打針和比較健康.

kampung鷄係無打針既(有d似hk既走地雞), 通常華人就會用黎煲湯, 因為無咩用食, 菜園鷄唔係同kampung鷄一樣嗎?

原帖由 conniesm 于 12-7-2007 01:50 PM 发表

kampung鷄係無打針既(有d似hk既走地雞), 通常華人就會用黎煲湯, 因為無咩用食, 菜園鷄唔係同kampung鷄一樣嗎?

兩者品種不同,kampong雞是廋廋的,用來燉就最好。 菜園雞就比較有肉。

Follow Us
以我所知, 菜園鶏和kampung鷄是不同的. 那麼菜園鷄有沒有打針的和是不是用來蒸會比較好吃?

昨天剛回到香港.. 很熱呀..
出街好似係蒸籠入面.. 夜晚都有成30度
比酷熱還要熱

原帖由 calbee 于 16-7-2007 11:18 PM 发表
比酷熱還要熱

番到hk記得食多d好野呀!食埋我個份呀!

原帖由 calbee 于 16-7-2007 11:18 PM 发表
比酷熱還要熱

在大馬住了這麼久,反而不習慣香港的熱氣候了。

jane.ec2u.biz 该用户已被删除

回复 #1 calbee 的帖子

回复 #208 calbee 的帖子

唔知你留HK幾耐﹐我下個月同老公都帶埋BB返去啦﹐希望可以去灣仔既BB展(八月)睇下野啦。真係希望唔好撞正打風﹐我上年返去果時打三號唔落得機﹐去佐菲律賓住佐一晚﹐真係黑仔。

原帖由 deadlifter 于 18-7-2007 04:32 PM 发表
唔知你留HK幾耐﹐我下個月同老公都帶埋BB返去啦﹐希望可以去灣仔既BB展(八月)睇下野啦。真係希望唔好撞正打風﹐我上年返去果時打三號唔落得機﹐去佐菲律賓住佐一晚﹐真係黑仔。

嘩!個個番hk, 我都想呀!.....

回复 #213 conniesm 的帖子

我都係襯BB細﹐兩歲以下返多D﹐過佐兩歲以後就要俾75%成人價。

原帖由 deadlifter 于 18-7-2007 11:57 PM 发表
我都係襯BB細﹐兩歲以下返多D﹐過佐兩歲以後就要俾75%成人價。

2yr以下係米真係唔使錢?不過我知孖的話, 就算唔使錢都好似係一個, 另一個好似係俾50%成人價.

我都想趁2yr前番, 但孖既話, 真係怕攪唔掂, 而且hb剛剛轉工, 無咁快有長假, 多2個月就2yr, 睇黎都係無機會!

回复 #215 conniesm 的帖子

原來我搞錯佐﹐兩歲以下唔佔座位o既就免費﹐佔座位o既就要俾小童票價﹐亞仔依家仲可以勉強訓到個BB籃﹐遲D就唔得啦﹗o岩o岩趕得切﹗

現在返香港真的很熱, 我妹妹常說她想來馬來西亞避暑 , 她說熱得像火爐一樣, 都不太想出街. 但好處是免費看"歲月風雲", 聽說幾好睇.我真的很不習慣要俾錢看tvb劇集. Astro巳經收了錢, 還是播些陳年舊戲.

回复 #217 藍花 的帖子

今日香港有人中暑死佐﹐ 有過千個老人家熱到要按平安鐘。

返香港係熱不過都好少要晌個街度行﹐通常出去搭地鐵跟住就去行mall﹐食野。返屋企都會開冷氣。可能香港始終有冬天﹐開兩個月冷氣都唔覺內疚﹐反而呢邊就真係長開﹐晚晚都要開住黎訓。聽講過多四五十年﹐香港會熱到無冬天﹐不過唔知真唔真。

老實講真係有衝動想買歲月風雲架﹐都唔知好唔好睇。好似前排既塘心風暴﹐等到呢度有得睇真係攤凍晒。

原帖由 deadlifter 于 24-7-2007 01:16 PM 发表
今日香港有人中暑死佐﹐ 有過千個老人家熱到要按平安鐘。

返香港係熱不過都好少要晌個街度行﹐通常出去搭地鐵跟住就去行mall﹐食野。返屋企都會開冷氣。可能香港始終有冬天﹐開兩個月冷氣都唔覺內疚﹐反而呢 ...

今日睇報紙講上海一日內有7000人中暑求診, 都好得人驚下, 天氣真係反常得好恐怖下

剛剛由香港返黎.. 真係唔係好習慣香港o既天氣..
每一日都起碼33度.. 好熱好熱.. 如果要帶小朋友返去o既話. 就要小心出入冷氣地方.. 唔好冷親.. 因為真係有好多人有傷風感冒.. 好多細菌周圍飄~~~

歲月風雲我係香港都有睇幾集.. 不過成日掛住出街. 所以無集集追.. 都ok o既.. 如果要我比錢先有得睇.. 我寧願唔睇luh.. 叫我細妹錄完寄比我仲好.. 費時益左astro