佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

回复 #216 deadlifter 的帖子

原來未過兩歲o既bb搭飛機係唔駛錢o架.. 咁我遲d 都帶埋個b一年番一次香港先..

原帖由 calbee 于 22-2-2007 00:58 发表

暫時沒有工作, 因為如果要申請PR就先得在這裡待5年, 如果要工作, 就要申請work permit, 工作超過5年都不可以申請PR, 要放棄拿WORK PERMIT, 要得再重新申請VISA, 然後再計算5年時間, 好像不鼓勵你出來工作, 好 ...

没办法 ,他们怕太多华人住大马,会超越马来人,

原帖由 trevortanlh 于 8-8-2007 03:34 PM 发表

馬來西亞政府的眼光真的很"長遠", 如果以我的case來看, 打不打工對於我都沒有影響, 不過如果我打工的話, 至少我會繳付入息稅金, 對馬來西亞政府都有貢獻, 但是他們就是要諸多阻撓 , 只好說他們愛面子多於麵包好了..

原帖由 calbee 于 12-6-2007 12:26 AM 发表

在香港習慣嗎? 香港人什麼都要快.. 講話.. 吃飯..連走路都比人快

我已經習慣左喇。。話晒我都同我男朋友甘耐﹐反而系你﹐慣晤慣啊﹖

原帖由 calbee 于 8-8-2007 07:16 PM 发表

馬來西亞政府的眼光真的很"長遠", 如果以我的case來看, 打不打工對於我都沒有影響, 不過如果我打工的話, 至少我會繳付入息稅金, 對馬來西亞政府都有貢獻, 但是他們就是要諸多阻撓 , 只好說他們愛面子多於 ...

你以為唔打工就唔駛交稅?我地依家揸緊visa既其實都已經交左稅, 係做visa時包埋o係裡面一次收錢架(如果你仔細睇睇visa度有寫), 所以我地其實 對馬來西亞政府都有貢獻架!

原帖由 trevortanlh 于 8-8-2007 03:34 PM 发表

除左華人, 鬼佬都係一樣禁頭痕, 仲周不時小小聲架:@

Follow Us
原帖由 trevortanlh 于 8-8-2007 03:34 PM 发表 没办法 ,他们怕太多华人住大马,会超越马来人,

原帖由 conniesm 于 9-8-2007 01:35 PM 发表

現在在香港不能叫"鬼佬", 會俾人告的. 要叫他們老外或外籍人事.

原帖由 calbee 于 9-7-2007 01:51 PM 发表

吉吉島係唔係即是JUSCO ?  卡樂B薯片其實GRANT 同 COLD STORAGE都已經有得賣.. 不過相對就貴少少..
但係呢邊始於都未有我最鐘意食o既熱浪 有得賣..

热浪真系好好食,不过呢度无卖...

原帖由 藍花 于 9-8-2007 03:32 PM 发表

現在在香港不能叫"鬼佬", 會俾人告的. 要叫他們老外或外籍人事.

嘩,咁巴閉呀!

原帖由 conniesm 于 9-8-2007 08:46 PM 发表

嘩,咁巴閉呀!

人地會話你岐視佢地嘛

原帖由 揸波龙爪手 于 9-8-2007 07:59 PM 发表

热浪真系好好食,不过呢度无卖...

原來馬來西亞o既卡樂b 同香港賣個d都一樣咁熱氣.. 我食左一包之麻 (我食hot & spicy).. 立刻生左粒大豆豆..

原帖由 conniesm 于 9-8-2007 01:31 PM 发表

你以為唔打工就唔駛交稅?我地依家揸緊visa既其實都已經交左稅, 係做visa時包埋o係裡面一次收錢架(如果你仔細睇睇visa度有寫), 所以我地其實 對馬來西亞政府都有貢獻架!

係咩係咩.. 不過我淨係知最初申請visa o既時候.. 交乜鬼保證金... 明明寫明香港比rm1000之麻.. 去到counter 先同人講hong kong belongs to china already.. so 我比人打劫多rm500.. 即是rm1500 :@

卡樂b 味道一唔一樣? 以前我飲了這裡的玉泉忌廉, d 味真的不一樣, 好難飲吓.

原帖由 藍花 于 9-8-2007 11:43 PM 发表
卡樂b 味道一唔一樣? 以前我飲了這裡的玉泉忌廉, d 味真的不一樣, 好難飲吓.

卡樂b味道好似差唔多... 不過都唔可以食咁多

我上次番香港見到玉泉出左隻忌廉zero.. 宜家除左可樂有zero, 雪碧同忌廉都有zero了.. 唔知呢邊會唔會有得賣呢?

原帖由 calbee 于 10-8-2007 03:23 PM 发表

我上次番香港見到玉泉出左隻忌廉zero.. 宜家除左可樂有zero, 雪碧同忌廉都有zero了.. 唔知呢邊會唔會有得賣呢?

你好,我想请问你的粤语输入法是从哪里下载的?

原帖由 calbee 于 9-8-2007 09:47 PM 发表

原來馬來西亞o既卡樂b 同香港賣個d都一樣咁熱氣.. 我食左一包之麻 (我食hot & spicy).. 立刻生左粒大豆豆..

甘你又要食热浪?热浪咪仲辣!
新加坡就有卖啦,得闲过去玩既时候,顺便买一包黎顶瘾啦...

原帖由 calbee 于 10-8-2007 03:23 PM 发表

呢d净系cold storage先至有,其他超级市场大有可能揾唔到...

各位真係對唔住啦﹐我岩岩搭完國泰點知BB要收錢﹐收來回千零蚊港紙。仲係落幾
機先知要收錢﹐上機訂票﹐出機票入閘果陣都無人提過話要收錢。:@

原帖由 KimD@ngD@ng 于 10-8-2007 04:38 PM 发表

你好,我想请问你的粤语输入法是从哪里下载的?

粤语输入法?  我用的是速成輸入法..是根據筆劃輸入字體的, 不過如果你不是香港人.. 我想你不知道我說什麼了... 香港很少人會用粵語併音了.. 包括我在內.. 因為我不懂