佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

回复 #160 calbee 的帖子

Im malaysian but stay at HK now..cuz my bf is from HK.

回复 #159 conniesm 的帖子

你係兩女之母0禾 ﹐仲想wet ﹖﹗呵呵。(講笑咋)

其實我黎佐0甘耐真係無乜朋友﹐我先生真係我既唯一既傾訴對象﹐但係佢都好忙﹐又唔想下下同佢訴苦﹐有時因為唔習慣呢度D制度同佢講﹐變相同佢投訴0甘﹐講得多都唔好啦。

有時同佢鬧交都無人呻下都幾惡頂。

Calbee﹐又幫你頂頂啦。

原帖由 lancyhuan 于 11-6-2007 09:56 AM 发表
Im malaysian but stay at HK now..cuz my bf is from HK.

在香港習慣嗎? 香港人什麼都要快.. 講話.. 吃飯..連走路都比人快

原帖由 deadlifter 于 11-6-2007 11:42 AM 发表
你係兩女之母0禾 ﹐仲想wet ﹖﹗呵呵。(講笑咋)

其實我黎佐0甘耐真係無乜朋友﹐我先生真係我既唯一既傾訴對象﹐但係佢都好忙﹐又唔想下下同佢訴苦﹐有時因為唔習慣呢度D制度同佢講﹐變相同佢投訴0甘﹐ ...

唔緊要啦.. 我地兩個住得咁近.. 遲d 我黎打擾下你.. 你咪無咁悶囉
難得有香港人係檳城住

我也是住在槟城

回复 #164 calbee 的帖子

唔好講打擾﹐到時分分鐘可能係我煩住你都未定。

Follow Us
原帖由 deadlifter 于 15-6-2007 06:06 PM 发表
唔好講打擾﹐到時分分鐘可能係我煩住你都未定。

唉, 真羨慕你地可以你煩我,我煩你, 威囉!

Hi, 又一香港人來報到. 來了這裡十年了, 家住JB.
其實叫我最想的是茶餐廳的那柸奶茶, 馬來西亞開了很多港式茶餐廳, 就是喝不到我們的味道.

原帖由 藍花 于 16-6-2007 05:44 PM 发表
其實叫我最想的是茶餐廳的那柸奶茶, 馬來西亞開了很多港式茶餐廳, 就是喝不到我們的味道.

hi. 你又係嫁過黎架?有無細路? 係囉, 雖然開了很多港式茶餐廳, 但味道就始終差d. 講開港式茶餐廳, 最近我o係penang queensbay裡面個間好似叫'旺角'既港式茶餐廳食過干炒牛河, eh, 味道同hk既好近似, 係我o係馬來西亞裡面食到最近似既一間,
唔知calbee同deadlifter有無去過,你地認為呢?

來, 等我自我介紹一下先.

我不是嫁過來的, 是我老公來這裡工作, 嫁雞隨雞, 他一做便做了十年. 我們沒有細路. 曾經住在KL四年, SARAWAK 四年, 現住JB.

回复 #163 calbee 的帖子

今日我睇網上新聞話﹐有個香港人晌個競食比賽入面﹐24秒食完一碗叉燒飯(應該唔係一碟卦﹖)點食得落呀 ﹐不過話時話﹐我上年返去都未坐過茶餐廳﹐覺得好似要你快D食﹐快D走甘。反而美心快餐/大家樂/大快活就去得多﹐用八達通食茶餐真係好方便。

回复 #169 conniesm 的帖子

你講果間我有去過﹐唔記得食乜啦﹐不過D蛋tart就好似幾好味既。Pulau Tikus都好似有間'旺角'﹐晌Belissa Row對面。

回复 #170 藍花 的帖子

歡迎歡迎﹗又有一個香港黎既朋友啦。通常唔係因為結佐婚既﹐都唔會選擇留晌馬來西亞甘耐架禾﹐好難得你同你先生會留甘耐.

原帖由 deadlifter 于 17-6-2007 11:03 AM 发表
歡迎歡迎﹗又有一個香港黎既朋友啦。通常唔係因為結佐婚既﹐都唔會選擇留晌R來西亞甘耐架禾﹐好難得你同你先生會留甘耐.

其實馬來西亞都幾好, 住的地方很大, 生活水平很平宜. 唯一我不喜歡的便是沒有冬天, 所以我通常都是冬天回香港的.

講開怏餐店, 上次回香港去"美心"吃太陽蛋早餐, 他給了第一份是凍的, 叫他換給我, 點知第二份都是凍的, 問他有沒有熱的, 他說沒有, 因為全是早就弄好的, 給他氣死. 反而下午茶餐就真的好平, 三大怏餐店都好像同d鷄有仇, 鷄脾, 鷄翼餐"大件夾底食".

原帖由 conniesm 于 16-6-2007 09:07 PM 发表

hi. 你又係嫁過黎架?有無細路? 係囉, 雖然開了很多港式茶餐廳, 但味道就始終差d. 講開港式茶餐廳, 最近我o係penang queensbay裡面個間好似叫'旺角'既港式茶餐廳食過干炒牛河, eh, 味道同hk既好近似, 係我o係 ...

我未試過喎.. 不過你既然咁highly recommended.. 一定要去試下 ~~
不過我試過呢間"旺角" o既炒意粉.. 真係幾得.. 同香港食o既差不多

原帖由 藍花 于 16-6-2007 05:44 PM 发表

HeLLo 你好呀.. 又多一個自己友了

我飲個d 凍檸茶都飲唔番香港個隻味道.. .
我諗呢邊沖o既奶茶都係用普通茶包.. 唔會好似香港咁.. 用唔同o既茶葉溝出黎

hello 又多一個自己友了...

我杯凍檸茶都飲唔番香港個種味道呀..
可能呢邊只係用普通茶包黎沖.. 唔似得我地香港o既茶餐廳用唔同o既茶葉溝出黎咁好味道

原帖由 deadlifter 于 17-6-2007 10:51 AM 发表
今日我睇網上新聞話﹐有個香港人晌個競食比賽入面﹐24秒食完一碗叉燒飯(應該唔係一碟卦﹖)點食得落呀 ﹐不過話時話﹐我上年返去都未坐過茶餐廳﹐覺得好似要你快D食﹐快D走甘。反而美心快餐/大家樂/大快 ...

我都好掛住叉燒飯呀.. 係檳城係搵唔到似香港o既叉燒飯食o架 .. 等我下次去KLo既時候.. 我要食兩大碗先得

回复 #178 calbee 的帖子

其實我都好鍾意食叉燒飯﹐不過呢度D叉燒飯成日都臨上好多好杰既汁﹐我完全接受唔到。我覺得D汁"查禍" 晒成碟飯。

回复 #174 藍花 的帖子

我都覺得馬來西亞住既地方可以好舒適。晌呢度生活耐佐返香港都唔習慣用交通工具。如果一般既生活費用係呢度平D﹐例如水電果D都好平﹐但係入口貨就無香港甘平同新款。真係好似conniesm話齋﹐“有好多野呢度有錢都買唔到”﹐無他﹐香港係消費主義既社會﹐有錢就乜都買得到。

香港乜都要快﹐早餐要人等除非好好味啦。如果快餐都要等甘耐實俾人柄。話時話﹐以前我返工附近有間茶餐廳既凍奶茶好出名﹐都係整好放入雪櫃等人黎買。雖然已經整好一拎就得﹐但我朝朝早經過都見到成條龍晌街度排隊。